Zonnepanelen op Amsterdamse scholen

Maar liefst 18 scholen in Nieuw-West wekken hun eigen schone zonne-energie op. De gemeente gaat straks zonnepanelen plaatsen op de daken van nog eens 45 schoolgebouwen in andere delen van de stad.

In totaal is er ruimte voor een opwek van 1,8 MWp. Dat zijn ruim 5.600 zonnepanelen waarmee we jaarlijks ongeveer 500 huishoudens van energie kunnen voorzien. Naar verwachting worden de eerste panelen nog dit jaar geplaatst. Daarmee dragen de scholen bij aan de Amsterdamse ambitie om zoveel mogelijk energie duurzaam op te wekken, zodat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en onze CO2-uitstoot verlagen.

 

Educatieve waarde

De schoolbesturen staan in deze coronacrisis voor enorme uitdagingen om kinderen les te geven. Toch kiezen ze ervoor om door te gaan met dit project. Ook vanwege de educatieve waarde. “Kinderen die letterlijk zien waar de energie vandaan komt, leren van jongs af aan dat duurzame energie het nieuwe normaal is”, zegt onze wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid).

 

Samenwerking

Eerder werkte de gemeente samen met schoolbesturen in Nieuw-West. Nu gaat de gemeente hiermee van start in andere stadsdelen, dit keer met de vijf schoolbesturen AMOS, ASKO, KBA, Staij en Zonova. Door samen op te trekken is de stap naar zonne-energie voor elk schoolbestuur, klein of groot, mogelijk.