Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2015 op 1 en 2 juli heeft de gemeenteraad een motie van GroenLinks aangenomen om ervoor te zorgen dat de verkeerskundige adviezen door de Fietsersbond behouden blijven. Het college heeft echter onvoldoende gehoor gegeven aan de motie, waardoor de adviezen verloren gaan.
In de motie werd het college gevraagd te onderzoeken “hoe de fietsverkeerskundige adviezen van de Fietsersbond na beëindiging van de subsidie van de gemeente zoveel mogelijk behouden kunnen blijven via bijvoorbeeld ondersteuning van de Stadsregio, via een inkooprelatie of op enigerlei andere wijze.”
Gemeenteraad stemt voor, college voert niet uit
Hoewel de gehele gemeenteraad instemde, stelt de reactie van het college diep teleur. Er wordt verslag gedaan van het gevraagde onderzoek. Nou ja, onderzoek. Gemeld wordt dat het misschien kan via de Stadsregio, maar in de commissie werd duidelijk dat we er vooral niet op moeten rekenen. En een inkooprelatie kan niet.
Op geen enkele manier wordt melding gedaan van een eventuele zoektocht naar andere mogelijkheden om invulling te geven aan de zinsnede “op enigerlei andere wijze”. Dit resulteerde in de commissie in een discussie over wat “zoveel mogelijk” betekende. Dat is wat mij betreft niet nul.
Maar het lijkt dat het daar toch op neerkomt: door de halsstarrige anti-subsidie houding van deze coalitie is de ontslagprocedure van de inhoudelijk medewerkers van de Fietsersbond al bijna afgerond. Daarmee is volgens het college de motie afgehandeld.
Verkeerskundige adviezen zorgen voor betere plannen
Dit resulteert nu in het verlies van de verkeerskundige adviezen voor de gemeente. En dat is schadelijk voor Amsterdam. Amsterdam is er trots op fietshoofdstad van de wereld geweest te zijn. Er zijn heel belangrijke ambities op fietsgebied: de infrastructuur staat onder druk, we staan voor een grote opgave. Dan is het juist goed om het maatschappelijk veld mee te nemen, en nog belangrijker: tegenspraak organiseren en faciliteren.
Door de adviezen van de Fietsersbond via de Centrale Verkeerscommissie werden de plannen beter. Dat wilde de voltallige gemeenteraad behouden. Maar ook: de inhoudelijke kwaliteit van de professionele adviezen van de Fietsersbond zorgde voor een beter geïnformeerde gemeenteraad. De gemeenteraad kon daardoor beter haar kerntaak uitvoeren: het controleren van het gevoerde bestuur.
Omdat het college niet naar alternatieven heeft gezocht om de adviserende functie van de Fietsersbond te behouden, krijgt de Amsterdamse fietser niet meer de aandacht die zij verdient.