Vandaag bespraken we in de raadscommissie de evaluatie van het Oostveer. Deze pontverbinding tussen het Azartplein in Oost en de Johan van Hasseltweg in Noord is er vorig jaar gekomen na een initiatief van GroenLinks raadslid Fjodor Molenaar.

Het Oostveer blijkt een enorm succes: 20% meer reizigers dan verwacht; de aansluiting op bestaand fietsnetwerk is beter dan verwacht; het Vliegenbos wordt beter benut; het veer voldoet aan een gebleken behoefte; de tevredenheidscijfers zijn hoog; de ponten achter het Centraal Station worden ontlast én het blijkt een katalysator voor ontwikkelingen bij de aanlanding in Noord.

Wij van GroenLinks wisten dat natuurlijk al, ondanks het negatieve advies van het vorige college. Maar het is prettig om het ook zo opgeschreven te zien. De proef wordt dan ook met een jaar verlengd en er zal worden voorgesteld het veer structureel te maken. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws!

Er zijn echter ook een aantal klachten, met name over de aanlanding bij het Azartplein. De woonbootbewoners daar laten van zich horen over stank en lawaai. Daartegen zijn ook maatregelen genomen door het GVB en afspraken gemaakt met de gemeente. Het is zaak dat deze afspraken goed worden nagekomen en dat er haast gemaakt wordt met het verder verschonen van de vloot.

Dan nog zullen de woonbootbewoners wellicht van mening zijn dat er een verslechtering van hun woonomgeving is gekomen door de komst van het veer, bijvoorbeeld door de vaarbewegingen. Dat valt niet te ontkennen. Maar waar het in de afweging dan op neerkomt is: wegen die nadelen op tegen de voordelen die het veer voor anderen vormt én blijven de gevolgen binnen een acceptabel niveau.

Het college wil een verplaatsing toch nog wel onderzoeken. Daar heeft ze een argument voor: door het veer te verplaatsen naar de kop van het Java-eiland en vandaar recht naar de overkant te laten varen, is de overtocht een heel stuk korter dan de huidige route. Dat zou betekenen dat het veer in plaats van drie keer per uur, vijf keer per uur op en neer kan. De vraag is echter of die route ook dezelfde vervoerswaarde heeft en voorziet die in een zelfde behoefte als de huidige route. Ik betwijfel dat vooralsnog. En niet alleen ik, ook de bestuurscommissie van Stadsdeel Oost is die mening toe gedaan en heeft dat vastgelegd in een motie. Het onderzoek naar het wel of niet verplaatsen komt in het najaar naar de raad. Wordt vervolgd!