Stoepen in het centrumgebied staan onder druk. Met de toegenomen bezoekersaantallen zijn er ook steeds meer voetgangers. Niet voor niets is het grootste deel van het centrum in 2012 bestempeld tot ‘Plusnet voet’. Dat betekent dat de voetganger – die toch al op nummer één stond – nog belangrijker is gemaakt door de Amsterdamse raad. Het initiatief dat ik vorige maand indiende om foutparkeren aan te pakken – door het plaatsen van Amsterdammertjes en intensivering van handhaving – is door het college en de raad positief ontvangen.

Op de stoep verschijnen steeds meer obstakels: terrassen, prullenbakken, abri’s en ja, ook geparkeerde fietsen en scooters staan vaak in de weg en belemmeren de voetganger. Maar het bontst maakt de foutgeparkeerde auto het toch wel. Zo’n auto neemt namelijk de hele breedte van een stoep in beslag. Van gevel tot stoeprand. En daarmee zijn ze niet alleen hinderlijk, maar vooral gevaarlijk. Want de voetganger moét dan de rijbaan kiezen om zijn weg te vervolgen. En iemand in een rolstoel? Dikke vette pech, door de verhoogde stoeprand kan deze de stoep niet af. Onacceptabel voor een stad die zegt toegankelijkheid en voetgangers belangrijk te vinden.

Neem eens een kijkje in het centrum. Waar de paaltjes zijn weggehaald, staan auto’s op de stoep. Misschien staan ze er individueel maar eventjes, maar door de enorme aantallen loopt dit op tot (semi-)permanent. Met de Amsterdammertjes op de stoep waren ze heus niet gek zo’n vijftig jaar geleden. Fysieke parkeerbeperkingen waren broodnodig – en dat zijn ze op sommige plekken nog steeds. De belofte van wethouder Ter Horst dat de paaltjes niet meer nodig zouden zijn (“Het valt wel te handhaven”) is wensdenken van de bovenste plank gebleken.

Op de drukke plekken is er maar één oplossing mogelijk: fysieke beperkingen om foutparkeren domweg onmogelijk te maken. Het Amsterdamse college leek hier niet aan te willen, maar wil wel degelijk foutparkeren aanpakken. Want in het licht van de grote omvang van het probleem mag de kwetsbaarste weggebruiker, de Amsterdammer te voet, hier niet voor opdraaien