Er komt meer steun voor kunst en cultuur in de Amsterdamse wijken. Zo krijgen bewoners in iedere buurt de kans om te genieten van kwaliteit—en om hun talent te ontwikkelen. Dat en meer staat in het nieuwe Kunstenplan van GroenLinks-wethouder Touria Meliani.

In het Kunstenplan, dat iedere vier jaar verschijnt, legt de wethouder Kunst & Cultuur uit wat ze in Amsterdam wil bereiken. Ze maakt dan ook bekend welk soort instellingen er volgens haar meer steun nodig hebben van de stad. 

Touria wil dat de kunst- en cultuursector een afspiegeling wordt van de Amsterdamse samenleving: in publiek, programmering en in personeel. Daar wordt de kwaliteit beter van, en het zorgt er ook voor dat zoveel mogelijk Amsterdammers hun talenten kunnen ontwikkelen.

Hieronder delen we het voorwoord van het Kunstenplan, dat Touria geschreven heeft. Omdat het goed laat zien wat kunst voor haar betekent, hoe ze tot haar plannen gekomen is en wat ze ermee wil bereiken.

 

‘De kracht van kunst en cultuur’

Amsterdam is een geweldige stad. Een stad met een indrukwekkend verleden, maar ook met de dynamiek, de vernieuwing en het experimentele van de toekomst. Overdag en ‘s nachts. In de binnenstad, maar vooral in de wijken. Als wethouder Kunst en Cultuur van Amsterdam ben ik trots op onze stad, op de culturele instellingen: de musea, de poppodia, de theaters, productiehuizen en filmhuizen. Ik ben trots op onze makers, de muzikanten, de beeldend kunstenaars, de dansers, de schrijvers, de acteurs en de dichters. Zij vertellen verhalen. Verhalen over ons, over de ander, over zichzelf. Over ons verleden en de toekomst.

Kunst is onmisbaar; het maakt je leven rijker. Een optreden dat ontroert, zal je nooit vergeten. Een tentoonstelling die je uitdaagt, levert nieuwe inzichten op. Een film waarin je je herkent, voelt als thuiskomen. Al deze ervaringen komen voort uit verbeelding, die ontstaat op een podium, in een museum of in een buurttheater. Mijn overtuiging als wethouder is dat iedere Amsterdammer recht heeft op die verbeelding. Dat kunst essentieel is in ons dagelijks leven, waar je ook woont in de stad.

 

‘De stad is voor iedereen’

Met het Kunstenplan 2021-2024 zal ik hiervoor ruimte maken. Ruimte maken voor verhalen door acht nieuwe functies toe te voegen aan de Amsterdam Bis. In deze functies is plek voor elf instellingen die de schakel vormen tussen kleine en grote instellingen, tussen de wijken en het centrum van de stad, en tussen Amsterdam en de wereld. Ik vind het van groot belang dat de kunst- en cultuursector als geheel, in publiek, programma en personeel een afspiegeling is van de stad Amsterdam. En daarom vraag ik aan alle indieners een actieplan diversiteit en inclusie.

De stad groeit en dat vraagt om investeringen. We bouwen een nieuwe Meervaart aan de Sloterplas. We bouwen een nieuwe bibliotheek op de Zuidas. We renoveren het Amsterdam Museum, investeren in het openluchttheater in het Amsterdamse Bos én er komt geld voor nieuwe culturele voorzieningen in de wijken in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Want de stad is voor iedereen.

 

‘Ruimte voor verbeelding’

We maken ook ruimte voor de nacht. Kunst en cultuur houdt niet op om twaalf uur ’s nachts. In de nacht vind je voorlopers, nieuwe kunstvormen, en (sub)culturen die overdag in de stad nog geen plek hebben. Met mijn plannen daag ik de culturele sector uit meer samenwerking aan te gaan met de nachtcultuur.

Ieder kind - waar het ook vandaan komt - heeft verbeeldingskracht. Dat moet een podium krijgen. Docenten, culturele instellingen en ouders: ik stimuleer jullie allemaal dit mogelijk te maken. Als gemeente introduceren we daarom de cultuurcoach. Zij gaan scholen, kinderen en ouders verbinden met het inspirerende cultuuraanbod in de stad en in alle wijken.

 

Grensverleggers

Aan jullie, de makers, de programmeurs, de directeuren, de curatoren, de docenten, de culturele ondernemers: ik nodig jullie uit om samen met mij deze stappen te zetten. Aan de bezoekers, de nieuwe genieters, de grensverleggers, de nachtvlinders, de audiofielen, de culturele veelvraters, de early adapters, de operafanaten en alle mensen die op geheel eigen wijze van kunst houden, ga dansen in je buurt en geniet van alles wat onze mooie stad te bieden heeft.