Het thema van Wereldvluchtelingendag 2020 is 'Every Action counts', elke actie telt. Via Zoom spraken we met Saied, die lid is van de GroenLinks Vluchtelingenwerkgroep. Vier jaar geleden kwam hij uit Egypte naar Nederland, als vluchteling. We vroegen aan Saied wat deze dag, en het motto van dit jaar, voor hem betekenen.

Hoe is het met jou vandaag?

“Mijn dag is tot nu toe goed. Ik werd wakker en dacht aan mijn familie. Ze zijn nog steeds in Egypte. Ik hoop dat we in de nabije toekomst herenigd worden. Ik heb aan mijn cv gewerkt, want ik solliciteer naar een baan om onderzoeksassistent te worden aan een universiteit. Ik studeerde media in Egypte en volgde cursussen humanitair recht en mensenrechten aan de Universiteit Leiden. Deze kennis helpt mij om andere mensen te ondersteunen om voor hun rechten op te komen. Ik werk voor mensen zonder papieren in Amsterdam.”

Wat betekent Wereldvluchtelingendag voor jou?

“Het betekent dat je als vluchteling niet alleen bent. Toen ik in Nederland aankwam, moest ik in detentie blijven nadat mijn asielverzoek was afgewezen. Op de een of andere manier had ik geluk, want om de week kwam een groep vrijwilligers mij bezoeken. Ze behandelden me als normaal, als een mens zoals zij. Dat is heel belangrijk, het heeft me enorm geholpen om zulke vrienden te hebben. Daarom noem ik mezelf gelukkig en daarom probeer ik nu ook mensen te helpen. Ik denk niet dat ik hier vandaag zou zijn geweest zonder de hulp van de mensen in Nederland. Ik zou niet genoeg energie hebben gehad om vier jaar alleen te vechten. Ze waren er gewoon voor me, omdat ze kritisch zijn op het asielsysteem. Ze wilden er niets voor terug.”

Wat motiveert jou om deel uit te maken van Werkgroep Vluchtelingen van GroenLinks?

“Toen ik bij de groep kwam, was ik de enige met een vluchtelingen- en asielachtergrond. Het is goed dat GroenLinks ook vanuit dat perspectief informatie krijgt en deelt met de lokale overheid.”

Je zat in een zeer zware asielprocedure. Hoe houd je je geest in balans?

“De afgelopen twee jaar woonde ik bij een gezin in Amsterdam. Ze gaven me een kamer in hun huis. Als ik me down voelde, troostten ze me, ik kon met ze praten. En probeer mezelf bezig te houden. Ik lees graag, hoewel het moeilijk is me te concentreren, omdat ik me grote zorgen maak over mijn gezin in Egypte. Mijn kinderen zijn nog jong; in de leeftijd van 4 tot 11 jaar. Mijn jongste dochter werd geboren nadat ik mijn land had verlaten. Ik heb haar nooit kunnen vasthouden. En het was de verjaardag van mijn oudste zoon deze week. Ik bel hem natuurlijk, maar het maakt me verdrietig.”

Heb je nog een tip voor GroenLinksers om wat te doen met het motto 'elke actie telt'?

“Zoals Naomi Klein zegt: ‘No is not enough. Nee is niet genoeg’. We moeten meer doen, we moeten actie ondernemen: laat jouw stem horen tegen onrecht. Zoals de Black Lives Matter-beweging nu doet. Blijf niet thuis en wees niet bang.”
 

Het verhaal van Saied is opgetekend in de graphic novel Alle dagen ui van B. Carrot. De naam Saied is een schuilnaam voor zijn eigen veiligheid en die van zijn familie.

Wereldvluchtelingendag
Elke minuut laten 20 mensen alles achter om te ontsnappen aan oorlog, vervolging of terreur. Wereldvluchtelingendag vraagt jaarlijks aandacht voor ontheemde mensen en vluchtelingen die ver van huis en misschien ook ver van hun dierbaren verwijderd zijn. De editie van dit jaar richt zich op de corona-pandemie en de antiracismeprotesten die laten zien hoe hard we moeten vechten voor een meer inclusieve en gelijkwaardige wereld. Het motto ‘Every Action Counts’, is gekozen om duidelijk te maken dat iedereen, inclusief vluchtelingen, kan bijdragen aan de samenleving. En dat elke actie telt in de poging om een ​​rechtvaardiger, inclusievere en gelijkwaardige wereld te creëren.