Als je recentelijk het nieuws hebt gevolgd, dan zul je wellicht denken: “Hoezo al die ‘fuss’ over een duurzame energiebedrijf in Amsterdam? Waarom is het zo belangrijk en wat gaan we ermee winnen?”
Amsterdam heeft een belangrijk doel te behalen in 2025, namelijk 40% afname van de CO2-uitstoot. Dat is een pittige doelstelling, die ambitieuzer is dan elders in Nederland. Die ambitie is nodig om bij te dragen aan een beter klimaat en om het stijgen van de zeespiegel tegen te gaan.
Energie slurpers
We gebruiken met z’n allen enorm veel energie. We reizen veel af, alles wat in de stad wordt verkocht, moet eerst worden getransporteerd. Ook al woon je in een wat ouder, slecht geïsoleerd huis, je wilt toch in de winter warm wonen. Kantoren worden verwarmd, maar in de zomer ook vaak gekoeld. We gebruiken warm tapwater om te douchen, et cetera. Het gebruik van duurzame energie moet een belangrijke bijdrage gaan worden om de CO2 uitstoot te verminderen.
Zon en wind
De huidige energievoorziening is erg kwetsbaar; het gas raakt op, olie is vervuilend voor het milieu, kent schommelende prijzen en is afhankelijk van politieke verhoudingen in de wereld. Tegelijkertijd liggen er kansen voor schone energiebronnen; groene stroom kunnen we zelf opwekken uit zon- en windenergie. Amsterdam heeft veel ruimte (op daken en elders) waar duurzame energie kan worden opgewekt. Het is mogelijk dat energieconsumenten kleine energieproducenten worden. Lokaal opgewekte energie wordt ook gelijk lokaal gebruikt. Korte lijnen, onafhankelijkheid en schoon.
Groen werkt
Een forse investering in duurzame energie levert niet alleen milieuwinst op, maar creëert ook werkgelegenheid in de creatieve industrie, handel, ICT en dienstverlening. Het betekent verder een ontwikkeling in het gebruik van groene elektriciteit, voor onze auto’s en andere apparatuur.
Amsterdam kan in drie stappen een grote slag slaan:
- We zorgen voor energiebesparing in de bestaande bouw en maken de nieuwbouw klimaatneutraal
- We wekken duurzame energie lokaal op en gebruiken het in lokale energienetwerken
- We benutten de restwarmte in de stad efficiënt, bijvoorbeeld in het stadswarmtenet
Amsterdam als aanjager
Veel marktpartijen durven deze kansen niet te benutten, omdat het technische, financiële en commerciële risico voor hen te groot is. Bovendien worden zij geconfronteerd met maatschappelijke onzekerheden als vergunningenprocedures en bestemmingsplannen. De gemeente Amsterdam kan het proces juist versnellen door regie te gaan voeren. Zij kan acties en investeringen initiëren, boven- en ondergrondse ruimtelijke ordening beïnvloeden, barrières wegnemen, met marktpartijen afstemmen en bovenal stimuleren.
Het College van Amsterdam, PvdA en GroenLinks, wil zo snel mogelijk de productie van duurzame energie initiëren. Wat daar allemaal voor nodig is, bijvoorbeeld een Duurzaam Energie Ontwikkelingsbedrijf, wordt nu verder uitgewerkt. Voor een grondige reductie van CO2, een beter klimaat en voor een gezonde stad voor Amsterdammers.