Ik krijg af en toe vragen van GroenLinksers over mijn plan voor vroege signalering en screening van kinderen op psychosociale problemen. Ik heb die vragen ook van deskundigen en journalisten gehad. Screening roept bij sommigen het beeld op van ' een sticker opplakken met “hier is een probleemkind”.
Waar gaat het om?
Via verschillende onderzoeken en signalen wordt steeds duidelijker dat veel meer kinderen dan je zo op het eerste gezicht ziet, een of andere vorm van psychosociale problematiek hebben. Al op jonge leeftijd kunnen kinderen angstig zijn, depressief, gedragsproblemen hebben die hen belemmeren in hun geluk.
We schatten dat ongeveer 15 procent van de kinderen tot ongeveer 12 jaar (lichte) psychosociale problemen heeft en enorm geholpen kan worden met een preventief programma. In een groepje leren kinderen bijvoorbeeld zich te uiten over hun angsten, krijgen ze een positiever zelfbeeld, meer zelfvertrouwen en weerbaarheid. Zo'n programma kan vroeg helpen en voorkomen dat het kind met steeds zwaarder wordende problematiek gaat worstelen.
Toch zien we ook nog veel kinderen met deze problematiek over het hoofd. Ouders worstelen er mee, maar weten niet wat ze moeten, of schamen zich er soms ook voor en praten er niet over. Ook voor leerkrachten is het soms moeilijk te zien, en lastig wat je kunt doen. Daarom heeft de GG&GD een programma ontwikkeld voor basisscholen met een vragenlijst die door de ouders en leerkracht per kind wordt ingevuld. Altijd op basis van vrijwilligheid en met instemming van de ouders. Het gaat om een erkende vragenlijst, die vervolgens door de schoolverpleegkundige en de GG&GD bekeken wordt. Als er uit de lijst een zorgelijk beeld komt, volgt er een gesprek met de ouders en wordt bekeken welk preventief programma zou kunnen helpen.
Het is nog een pilot; nu op 1 basisschool en straks op 5. Het is een nieuwe methodiek, die zorgvuldig getoetst wordt. Ik hoop dat het een succes wordt en we veel kinderen kunnen helpen.