GroenLinks is zeer tevreden over de laatste versie van Voorrang voor een Gezonde Stad, het verkeersplan voor schone lucht. Naar aanleiding van de vele inspraakreacties is het plan op onderdelen aangepast. De belangrijkste twee maatregelen - het instellen van een milieuzone waarbinnen vuil verkeer niet is toegestaan en een verhoging van de parkeertarieven binnen de Ring A10 - vormen nog steeds de kern van het plan.

De criteria op basis waarvan toegang wordt verleend tot de milieuzone zijn nu gebaseerd op de zogenaamde euronorm, een milieukeurmerk, en niet langer op bouwjaar. Er wordt een uitzondering gemaakt voor een aantal groepen autorijders, zoals gehandicapten, campers (10x per jaar) en oldtimers ouder dan 25 jaar in combinatie met een oldtimerverzekering. Verder wordt een kredietregeling voorgesteld dat mensen met een inkomen onder 120% van het minimumloon kan helpen met het aanschaffen van een schone auto, en wordt er samen met de BOVAG gekeken of de sloopsubsidie op oude auto's uitgebreid kan worden naar bewoners buiten de Ring A10. Ten opzichte van eerdere versies van het plan wordt er nu meer geld geïnvesteerd in de verbetering van het openbaar vervoer en wat minder in het uitbreiden van het aantal P+R plekken aan de rand van de stad, twee punten die GroenLinks ook eerder al had bepleit. Al met al is het een evenwichtig en goed doordacht plan dat de lucht in Amsterdam een stuk schoner maakt!



GroenLinks is van mening dat het nu wel tijd is om door te zetten. Na ruim anderhalf jaar van plannen maken, discussies in de stad, inspraakprocedures en vergaderingen in de stadsdelen is het nu tijd om iets te gaan doen. De gemeente moet aan de slag. Dat zijn we aan de bewoners van Amsterdam verplicht. En dat is nodig om op tijd de normen voor schone lucht te halen, zodat we straks niet in de problemen komen met belangrijke bouwprojecten.


Over het plan wordt eind juni een besluit genomen in de gemeenteraad. Op 5 juni vindt er nog een expertmeeting plaats waarbij VGS door een aantal deskundigen kritisch geanalyseerd zal worden. Vervolgens wordt het plan besproken op 18 juni in de commissie Verkeer, Vervoer, Infrastructuur en Volkshuisvesting, en zal er op de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie een besluit genomen worden. Dan komt hopelijk een lang voorbereidingsproces ten einde en kunnen we eindelijk echt aan de slag om de lucht in deze stad een stuk schoner te maken!