De gemeenteraadsfractie van GroenLinks is in grote mate tevreden met het onderhandelingsresultaat van het college met het Rijk over de verbreding van de A1, de A9 en de A10. De Europese normen voor luchtkwaliteit mogen hierbij wat de fractie betreft niet overschreden worden.
Om de grote behoefte aan nieuwe woningen in Amsterdam en de regio op te vangen, worden er 150.000 huizen bijgebouwd waarvan misschien wel 60.000 in Almere. De fractie staat hier positief tegenover. Woordvoerder Barn Geurts: "De werkgelegenheid in Amsterdam en omgeving is enorm, maar de ruimte om huizen bij te bouwen is beperkt. Almere maakt onderdeel uit van de regio en heeft die ruimte wel." De forse groei van Almere heeft gevolgen voor de bereikbaarheid. De rek is er zo langzamerhand wel een beetje uit. Er moet dus iets gebeuren.
Weg door natuurgebied
Het vorige kabinet bedacht een rampzalige oplossing: een nieuwe snelweg die de A6 met de A9 moest verbinden, dwars door de natuurgebieden Het Gein en Het Naardermeer. Amsterdam verzette zich fel tegen deze optie en ook het maatschappelijk protest was niet van de lucht. Niet zonder succes: de snelweg door Het Gein en Het Naardemeer verdween van tafel. In plaats daarvan onderhandelden de betrokken gemeentes en provincies met het Rijk over andere oplossingen: verbreding van de bestaande snelwegen, de invoering van rekeningrijden en verbetering van het openbaar vervoer tussen Almere, Amsterdam en Schiphol.
Goed onderhandeld
De fractie vindt dat het college in de onderhandelingen met het Rijk eruit heeft gehaald wat erin zat. De A9 (die door Amsterdam Zuidoost loopt) wordt overkapt. De geluidsoverlast voor bewoners neemt hiermee sterk af en wijken die nu gescheiden van elkaar zijn worden deels weer met elkaar verbonden. Bovendien worden de wegverbredingen consequent besproken in combinatie met rekeningrijden en investeringen in het OV. Beiden niet zonder resultaat. Het kabinet wil rekeningrijden in 2011 voor vrachtwagens en in 2012 voor personenauto’s invoeren. Minister Eurlings (Verkeer) heeft al laten weten dat wat hem betreft de 1,35 miljard die vrijvalt omdat de Zuiderzeelijn niet wordt aangelegd gestoken moet worden in de OV-verbindingen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. De combinatie van verbreding van bestaande snelwegen met rekeningrijden en investeringen in het openbaar vervoer vindt de fractie grote winst ten opzichte van een snelweg door een natuurgebied.
Kritiek
De A1 bij Diemen en de A10 oost worden aan beide kanten uitgebreid van respectievelijk vier naar vijf rijbanen en van drie naar vier. GroenLinks is niet a priori tegen het verbreden van de snelwegen. Als je geen bezwaar hebt tegen het bouwen van zoveel nieuwe woningen, dan kun je vervolgens niet tegen Almere zeggen: "zoek het met de bijbehorende infrastructuur maar uit". Maar de fractie is zeer ontevreden over het feit dat er bij de verbredingen van de A10 en de A1 niets gecompenseerd wordt voor de omwonenden. Barn Geurts: "Ik ben heel blij dat er nu voor Amsterdam Zuidoost iets geregeld is, maar we mogen de inwoners van Amsterdam Oost en Diemen niet vergeten. Het Rijk móet daar met extra oplossingen komen." De fractie gaat daarom een motie indienen in de gemeenteraad hierover. In deze motie wordt het college opgeroepen om met het Rijk afspraken te maken over het nemen van maatregelen voor de leefbaarheid van inwoners van Amsterdam Oost en Diemen, vergelijkbaar met de maatregelen voor de A9 in Zuidoost. Barn Geurts: "Let wel, het Rijk moet daarvoor zorgen. De vervuiler betaalt."
Onderzoek
Tot slot wil de fractie dat er een onderzoek komt naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit van álle plannen samen. Niet alleen voor de A1, de A9 en de A10 bestaan er plannen voor verbreding. De A2 gaat reeds van 2x3 naar 2x5 rijbanen, de A10 Zuid wordt breder als de Zuidas wordt aangelegd, aan de westkant van Amsterdam komt een nieuwe snelweg (de Westrandweg) en ook de Coentunnel wordt uitgebreid. Een onderzoek naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit van al deze plannen bij elkaar opgeteld bestaat op dit moment niet. "En dat moet er wel komen", aldus Barn Geurts, "het kan niet zo zijn dat wij in Amsterdam alles op alles zetten om de Europese normen in 2010 te halen, terwijl het Rijk ondertussen vrolijk doorbouwt aan de snelwegen rondom de stad, zonder hierin haar eigen verantwoordelijkheid te nemen". Het onderzoek moet duidelijk maken wat de gevolgen zijn voor de luchtkwaliteit in de directe omgeving van de snelwegen, maar ook wat het uitstralingseffect daarvan is: meer auto’s op de A10 Oost betekent bijvoorbeeld ook meer auto’s op de Middenweg of de Linnaeusstraat. Barn Geurts: "Als uit het onderzoek blijkt dat Amsterdam de Europese normen niet meer kan halen, dan moet het college onmiddellijk weer met het Rijk om de tafel."