Vlak na de gemeenteraadsverkiezingen in maart begon een commissie in opdracht van het bestuur van GroenLinks Amsterdam haar zoektocht naar nieuwe bestuursleden en een nieuwe voorzitter. De zoekcommissie werd gevormd door bestuurslid Jasper Groen, voormalig bestuurlid Sophie Koers en Marieke Ruinaard. Marieke was drie jaar geleden lid van de zoekcommissie die een nieuwe bestuursvoorzitter moest vinden. Dat lukte toen en met groot succes: Jup van ’t Veld heeft de afgelopen tweeënhalf jaar met verve het bestuur van GroenLinks Amsterdam geleid.
Grootte bestuur
Volgens het Huishoudelijk reglement mag het bestuur uit maximaal twaalf leden en één voorzitter (in functie benoemd) bestaan. De afgelopen periode was er een ‘groot’ bestuur, in eerste instantie van twaalf leden. Onderweg stapten er om verschillende redenen (nieuwe baan, kind, etc…) enkele bestuursleden op, maar kwamen ook nieuwe mensen het bestuur als ‘aspirant-lid’ versterken. Dat grote bestuur werkte over het algemeen goed, omdat een vrijwilligersbestuur altijd te lijden heeft van wisselingen in beschikbaarheid/toewijding van de individuele leden. Wel vergt zo’n groot bestuur een bindende voorzitter. Daarover hieronder meer.
Vanwege de goede ervaringen de afgelopen periode is de zoekcommissie uitgegaan van twaalf ‘gewone’ vacatures en een vacature voor een voorzitter.
Voorzitter
Bij het opstellen van een profiel voor een nieuwe voorzitter bleek nog eens hoe goed Jup zich van zijn taak heeft gekweten: iedereen aan wie de zoekcommissie om raad vroeg wilde eigenlijk het liefst dat Jup aanbleef; het meestgenoemde profiel voor een nieuwe voorzitter luidde dan ook: ‘een soort Jup’. Om dat profiel voor iets werkbaarder te maken, heeft de zoekcommissie ‘een soort Jup’ vertaald naar de volgende eigenschappen:
- een binder; iemand die een groot vrijwilligersbestuur bijeen weet te houden, die mensen laat doen waar ze goed in zijn. Bovendien moet de voorzitter weten te motiveren en mobiliseren, niet alleen de bestuursleden maar meer in het algemeen de leden van GroenLinks Amsterdam.
- een bouwer; iemand die ervoor zorgt dat bestuurstaken ‘inslijten’ in GroenLinks Amsterdam, waardoor ze hun eigen vanzelfsprekendheid krijgen en niet uitsluitend afhankelijk zijn van de inzet van een individu.
Verder moet de nieuwe voorzitter aan de volgende eisen voldoen:
- Visie op de partij; de nadruk ligt bij een bestuursvoorzitter op een visie op strategisch niveau en pas in tweede instantie op inhoudelijke visie – hoewel een voorzitter van GroenLinks Amsterdam zónder inhoudelijke visie ondenkbaar is.
- Energie; meer nog dan een bepaalde hoeveelheid tijd (12 uur per week?) moet de voorzitter bereid zijn veel energie in het bestuur te steken. Het moet echt zijn of haar bestuur worden.
De commissie is op zoek gegaan en heeft ongeveer vijftien potentiële kandidaten gepolst. Met enkelen van hen is een uitgebreid gesprek gevoerd. Op dit moment heeft dat nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Tot haar spijt kan de commissie op de Algemene Ledenvergadering van 5 juli a.s. dan ook nog geen voordracht voor een voorzitter doen. Dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheid tijd die gemoeid is met het voorzitterschap. De commissie probeert, in overleg met mogelijke kandidaten, te komen tot een oplossing waarbij mogelijk een extra sterk dagelijks bestuur de voorzitter in zijn/haar rol ondersteunt.
De commissie zet haar zoektocht voort en zal op de ledenvergadering een voorstel doen voor een tijdelijke oplossing.
Bestuur
De commissie heeft ernaar gestreefd een enthousiast team samen te stellen, waarin een balans is tussen de volgende eigenschappen:
- Ervaring binnen de partij – nieuw en enthousiast
- Initiatiefnemers / denkers – activisten / doeners
Verder moesten de kandidaten voldoen aan de volgende criteria:
- Teamspelers
- Enthousiasme en commitment
- (Strategische) visie op de doelen van het bestuur
Volgens het huishoudelijk reglement moet het bestuur als geheel bovendien bestaan uit ten minste 50% vrouwen en 25% migranten. Aanvullend daarop heeft de commissie gestreefd naar een bestuur dat ook qua leeftijd en ervaring een brede afspiegeling van het ledenbestand is.
De commissie heeft met ruim vijfentwintig potentiële kandidaten voor het bestuur contact gehad. Met ongeveer vijftien van hen is een gesprek gevoerd. Een aantal van hen besloot uiteindelijk zich geen kandidaat te stellen. Van de overgebleven dertien kandidaten heeft de commissie besloten de volgende twaalf kandidaten (in alfabetische volgorde) voor te dragen.