Donderdagavond 3 oktober j.l. organiseerde GroenLinks Amsterdam Oost in de nieuwe muziekzaal van CREA een inspiratieavond over duurzame energie. Ondernemers, politici en wetenschappers informeerden de aanwezigen over de mogelijkheden van duurzame energie nu en in de toekomst.
Nevin Özütok, portefeuillehouder Groen in Oost, opende de avond met een pleidooi voor het als bewoners samen organiseren van duurzaamheid: ”Geen icoonprojecten, het gaat om wat de mensen zelf doen,” aldus Özütok, “in 2012 hebben we met bewoners maar liefst 1082 vierkante meter aan groene daken gerealiseerd in Oost.”
Sander Mann van Science Park bedrijf Amolf beet als spreker het spits af. De enthousiaste wetenschapper vertelde een helder technisch verhaal over zijn onderzoek naar zonnepanelen: “Het moet veel goedkoper en efficiënter, de zon is immers verreweg de grootste energiebron.” Erik de Lange van Zon Op Noord legde vervolgens aan de zaal uit hoe je een corporatie op kunt richten om zonnepanelen op je dak te krijgen, of op het (meer geschikte) dak van de naburige sporthal. Bert van Noord van MeeWind hield een verhaal over een nog veel grotere investering die je samen kunt doen: een windmolen kopen. Een heel nieuw initiatief in Amsterdam kwam daarna van Judith Roodenrijs van Geld Groen Wassen. Bij deze vorm van ‘crowd funding’ investeren klanten in hun favoriete buurtwinkel, zodat de ondernemer kan investeren in verduurzaming, zoals dubbel glas. De buurtbewoners en GroenLinksers in de zaal luisterden aandachtig en stelden veel vragen. Velen van hen willen graag aan de slag met één van deze initiatieven.
Aan het eind van de avond was het tijd voor de politiek. Maarten van Poelgeest, de GroenLinks wethouder met Klimaat en Energie in zijn portefeuille, ging in gesprek met Pauline Westendorp, directeur van opgewekt.nu en energiebedrijf NWNRG.
Van Poelgeest kwam vorig jaar met een Amsterdamse Windvisie, waarin staat dat de stad een derde van de huishoudens van stroom wil voorzien met Amsterdamse windmolens. De provincie blokkeert echter het plaatsen van nieuwe molens. Het energieakkoord breekt deze blokkade hopelijk open. Toch is Van Poelgeest kritisch op het akkoord. “Belastingverlaging op zelf opgewekte energie is een goed idee, maar zeker niet genoeg” meent van Poelgeest. Westendorp is stelliger: “Die belasting moet voor groene energie naar nul!” Beiden zijn het er roerend over eens dat er meer windmolens en zonnepanelen in Amsterdam moeten komen. Westendorp: “Wat we nodig hebben zijn leiders. Die zijn er genoeg in Amsterdam. De politiek moet deze voortrekkers het investeren aantrekkelijk maken. Dat levert banen op, kijk maar naar Duitsland.” Van Poelgeest voegt nog toe: “We moeten niet denken dat we voorlopen in Nederland, in tegendeel. Wij zijn de vieze man van Europa.”