In 2006 gaan de parkeertarieven in Amsterdam weer met 10 of 20 eurocent per uur omhoog. Daarmee wordt de trend van de afgelopen jaren voortgezet. GroenLinks diende, met verwijzing naar de actuele discussie over de luchtkwaliteit, een amendement in op de voorstellen van het College.
Een nipte meerderheid (18-17) van GroenLinks, PvdA en AA/DG stemde vóór dit amendement, tot groot ongenoegen van de autopartijen VVD, SP en Mokum Mobiel.

Het is al een aantal jaren gebruikelijk dat de tarieven bij de parkeermeter jaarlijks met € 0,20 (Centrum) of € 0,10 (andere wijken) omhoog gaan, om selectief en bewust autogebruik te stimuleren en de stad bereikbaar te houden voor het noodzakelijk autoverkeer. Eigenlijk is zo'n stijging nog een compromis tussen wat ècht nodig zou zijn om het autoverkeer drastisch af te remmen, en anderzijds alleen de inflatie doorberekenen.
Toenmalig GroenLinks wethouder Frank Köhler wist een brede raadsmeerderheid te creëren voor dit compromis en ook de GroenLinks fractie schaarde zich hierachter.
Nu dit beleid (in de binnenstad!) succes lijkt te hebben – in tien jaar tijd 20 tot 25% minder autoverkeer in de binnenstad – verbinden sommigen daar de conclusie aan, dat het nu wel mooi genoeg geweest is. In het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen wordt ook graag een gebaar naar "de burger" gemaakt: een einde aan de verhoging van de parkeertarieven.
Waar het College eind 2004, in de "Menukaart Parkeren" nog voorstelde, de trendmatige verhoging door te zetten tot 2009, kwam het bij deze begroting met een voorstel om de tarieven voor 2006 feitelijk gelijk te houden.
Inconsequent, vond GroenLinks raadslid Peter Zwart, en een ongemotiveerde verslapping van het tamelijk succesvolle Amsterdamse parkeerbeleid. Juist nu in de discussies over de luchtkwaliteit duidelijk wordt, dat niet alleen schoner autorijden, maar ook minder autorijden noodzakelijk is om aan de milieunormen te kunnen voldoen. Buiten het centrum heeft nog een aanzienlijke groei van het autoverkeer plaatsgevonden, en alles wijst er op dat die groei zich verder zal voortzetten. "Als we nu de teugels laten vieren, brengt dat de bereikte resultaten in gevaar en komt er geen oplossing voor de buurten die nu het meest vervuild zijn. Wij hebben geen revolutionair voorstel gedaan, maar willen de lijn van de afgelopen jaren doorzetten, conform de voorstellen die VVD-wethouder Van der Horst een jaar geleden zelf nog deed."
Ook het nieuwe verkiezingsprogramma van GroenLinks spreekt zich uit voor handhaving van een strak maar effectief parkeerbeleid, als middel om de milieukwaliteit en de bereikbaarheid van de stad te verbeteren.
Aanvankelijk zou woensdagavond laat al over het amendement gestemd worden, maar toen de stemming zou beginnen, vroeg de VVD een schorsing aan voor "overleg". En dat overleg zou volgens hen zo lang duren, dat die avond niet meer gestemd kon worden.
Kennelijk waren er koppen geteld en vreesde de VVD dat het GroenLinks voorstel zou worden aangenomen.
Het zou hen niet helpen. De volgende middag bleken er bij de stemming bij beide kampen een aantal raadsleden afwezig of te laat te zijn, maar de einduitslag was dat er 18 raadsleden vóór en 17 raadsleden tegen het GroenLinks voorstel stemden. Waarmee dit was aangenomen, zodat de wethouder nu tandenknarsend zijn persbericht kan intrekken en de tarieventabel moet aanpassen.