Stadscurator voor Amsterdamse straatkunst

Van wie is de kunst in de openbare ruimte en wie beschermt deze? Vandaag stemde de Amsterdamse gemeenteraad in met het voorstel van GroenLinks om een stadscurator in te stellen die daarover gaat. Deze curator moet straatkunst beschermen, in kaart brengen en op zoek naar nieuwe manieren waarop bewoners worden betrokken bij de totstandkoming en het onderhoud van (nieuwe) kunstwerken. “Het beschermen van kunst in de openbare ruimte is onze plicht. Want juist deze kunst - door de jaren heen - zegt veel over ons. Over wie wij zijn: als stad en als mensen”, aldus Lene Grooten, initiatiefnemer van het voorstel.

De afgelopen jaren is straatkunst steeds meer gemeengoed geworden, fietsend door Amsterdam kom je zomaar langs het werk van een kunstenaar die ook in het Stedelijk Museum exposeert. Ook is de afgelopen tijd veel te doen geweest over het verdwijnen De Kus in Amsterdam Zuidoost, het kunstwerk Westland Wells en de overgeschilderde muurschildering van Banksy. "Over de waarde (straat)kunst wordt verschillend gedacht en niet iedereen is zich bewust van die waarde. Belangrijke werken, die de moeite van conservatie waard zijn, verdwijnen. Erg jammer want straatkunst maakt de stad mooier", aldus raadslid Zeeger Ernsting over het voorstel.

De functie van stadscurator komt tot stand in samenwerking met het Amsterdam Museum, het Stedelijk Museum, de Dutch Graffiti Library en de masteropleiding tot conservator aan de Universiteit van Amsterdam.