Onze wethouder Touria Meliani opent samen met het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) een snelloket voor Amsterdamse kunstprojecten die op creatieve manieren hun publiek bereiken. Vaak is dat digitaal, nu de kunstpodia in de stad gesloten zijn.

Makers en organisaties kunnen een aanvraag doen voor een bedrag van minimaal 1500 euro en maximaal 5000 euro. Aanvragen worden binnen vijf werkdagen behandeld. Het snelloket is bedoeld voor zowel professionele kunstenaars als amateurkunstenaars.

De maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, hebben de culturele sector vrijwel tot stilstand gebracht: theaters en concertzalen zijn leeg, tentoonstellingen afgelast en festivals gaan niet door. De financiële gevolgen voor de kunstwereld worden op dit moment door de gemeente Amsterdam, in nauwe samenwerking met het AFK, in kaart gebracht. Tegelijkertijd blijft de behoefte aan kunst en cultuur groot. Amsterdamse makers en culturele organisaties zoeken naar nieuwe manieren om een (online) publiek te bereiken.

Nieuw publiek

Het snelloket is bedoeld voor actuele kunstprojecten die reageren op de gevolgen van het coronavirus, inhoudelijk of door de manier van presenteren. Het kan bijvoorbeeld gaan om een livestream, virtuele rondleidingen, podcasts, websites en social media, maar ook offline kunst die, op fysieke afstand, vanaf het balkon of op straat wordt gepresenteerd.

Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur, Digitale Stad): "Veel kunstenaars zijn hun opdrachten kwijt geraakt. Maar juist zij kunnen de behoefte aan verbinding, troost en verbeelding vormgeven. Met dit snelloket, waarmee we eenvoudig en binnen enkele werkdagen een subsidie uitbetalen, bieden we kunstenaars de mogelijkheid om op andere manieren mensen te bereiken, en ook mensen die onder normale omstandigheden niet of weinig in aanraking komen met kunst."

Het AFK Snelloket is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Amsterdam (Kunst en Cultuur, Digitale Stad en Evenementenfonds).