GroenLinks Amsterdam wil dat de verhoging van de maximum snelheid op de Ring A10 West per direct teruggedraaid wordt naar 80 km/per uur. Dat zegt GroenLinks lijsttrekker Rutger Groot Wassink naar aanleiding van de onderzoeksresultaten van Milieudefensie die gisteren bekend werden. Uit de resultaten van het onderzoek naar de invloed van de snelheidsverhoging blijkt o.a. dat tienduizenden Amsterdammers een groter risico op luchtwegaandoeningen en chronische ziekten lopen en gemiddeld 79 dagen korter leven. Milieudefensie baseert het onderzoek op metingen van de GGD Amsterdam.

Vandaag staan de gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat tegenover elkaar in de rechtszaal. De gemeente Amsterdam wil dat de maximumsnelheid op de A10 West weer wordt verlaagd vanwege de luchtkwaliteit. Sinds de aankondiging van de snelheidsverhoging in 2010 verzet GroenLinks zich samen met Milieudefensie en bewonersgroepen tegen de snelheidsverhoging en de ongezonde lucht die hiermee gepaard gaat. “Dit kabinet Rutte-Asscher wil scheuren op snelwegen, maar vliegt uit de bocht als het gaat om de gezondheid van burgers”, stelt Rutger Groot Wassink. “Dit is spelen met de gezondheid van Amsterdammers. Maak mensen niet ondergeschikt aan twee seconden tijdwinst!”

Vorige week nog stelde de rechter bewoners langs de A13 in Rotterdam in het gelijk in een soortgelijke zaak. GroenLinks verwacht dezelfde uitslag voor de Amsterdammers. De rechtszaak in Amsterdam begint vandaag, 29 november, om 09:00. Begin volgend jaar wordt een uitspraak van de rechter verwacht.