Met deze blog vraag ik je aandacht voor de eerste editie van de Nederlandse Black Achievement Month. In deze maand wordt de bijdrage en aanwezigheid van Afro-Nederlanders in onze samenleving belicht. Er is veel aandacht voor het culturele, historische en wetenschappelijke domein. En in het kader van deze bijzondere maand heb ik zelf meegedaan aan een onderwijsconferentie bij de VU.
De Black Achievement Month heeft ook tot doel:
* zwarte rolmodellen een podium te bieden
* onze gezamenlijke geschiedenis benadrukken
* verbinding tot stand te brengen tussen de Afro-Nederlandse en andere bevolkingsgroepen
Op 2 oktober j.l. is de officiële opening verricht door wethouder Simone Kukenheim, in aanwezigheid van de minister van Sociale Zaken. Hoogtepunt van de avond was een uitgebreid interview met Steve McQueen, de regisseur van het gefilmde slavenepos 12 Years a Slave.
De VN riep in 2015 de International Decade for People of African Descent uit. Hiermee wil de VN lidstaten stimuleren samen te werken met mensen van Afrikaanse afkomst en te komen tot een programma van activiteiten in het kader van erkenning, gerechtigheid en ontwikkeling die zullen leiden tot positieverbetering van deze groep. De Black Achievement Month is het eerste in een reeks van meerdere maatregelen die wat mij betreft zullen volgen. Hierover schreef ik al eerder een blog.
Waarom belangrijk?
GroenLinks Amsterdam draagt de Black Achievement Month een warm hart toe. Naast de geschiedenis over de slavenhandel, slavernij en de nalatenschap ervan zijn er diverse historische verhalen en gebeurtenissen van voor en na de slavernij die met dit unieke event zichtbaar worden gemaakt. Met de Black Achievement Month wordt niet alleen gekeken naar het verleden, maar ook naar het heden en de toekomst.
Zo is er ook aandacht voor de positie van Afro-Nederlanders in het onderwijs. Op 18 oktober heb ik mijn bijdrage geleverd op een onderwijsconferentie van New Urban Collective op de VU. Het dominante discourse binnen het onderwijs is echt aan verandering toe nu. Nog te vaak is het sociaal-cultureel kapitaal van de dominante groep leidend in het onderwijs en niet altijd het leervermogen van een kind. Waarom wordt meertalig Engels en Frans wel hoog gewaardeerd en meertalig Nederlands en Arabisch niet?
Verder heb ik ingebracht dat er in Amsterdam niet veel basisscholen zijn met een hoge populatie aan ‘gewichtenleerlingen’ die bovengemiddeld presteren. Dat is ontzettend zorgelijk. Want hoe kan dat nou?
Het blijkt dat onder andere een gemengd lerarenteam op school daar een cruciale rol in speelt. Kinderen moeten zich kunnen herkennen in rolmodellen, dus ook in leerkrachten. Want dat verhoogt de kwaliteit en de schoolprestaties. Over een diverser schoolteam diende ik namens GroenLinks vorig jaar al een motie in.
Er zouden meer scholen moeten zijn die het als hun doelstelling maken om echt inclusief onderwijs te bieden, met een divers team dat erop worden getraind waakzaam te zijn op lage verwachtingspatronen. En scholen die extra investeringen plegen met Rijksmiddelen precies daar waar dat nodig is. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk valt dat nogal eens tegen, als niet het belang van het individueel kind voorop staat, maar het imago van de school.
Ook gewichtenleerlingen verdienen goed onderwijs, maar weinigen krijgen het! Zo gek was de leus van de conferentie dus niet: #BlackMindsMatter!
De Black Achievement Month duurt nog tot 31 oktober a.s. Zie voor alle informatie en programma: http://www.blackachievementmonth.nl/