Eindelijk, ruim een jaar nadat verschillende Amsterdamse politieke partijen wederom en op initiatief van GroenLinks het Roze Stembusakkoord ondertekenden, ligt nu de Roze Agenda  ter bespreking in de raadscommissie. Naast de actiepunten uit het Roze Stembusakkoord stelde ik enkele maanden geleden voor om ook meer aandacht te besteden aan vrouwen-empowerment. En dan specifiek aan lesbische meiden en vrouwen (met een bi-culturele achtergrond) of transgendervrouwen. In de praktijk gaat de aandacht namelijk vaker uit naar mannelijke homo-emancipatie.

Gelukkig erkent de wethouder het belang hiervan en wordt hier in de Roze Agenda prioriteit aan gegeven. Terecht zal het beleid zich meer richten op het versterken van de sociale positie van transgendervrouwen en lesbische vrouwen.

Enkele weken terug was ik op bezoek bij Trans United (project van het COC) onder leiding van Beyong Veldkamp. Trans United empowert en traint jonge transgendervrouwen en is inmiddels steeds meer een plek van steun en toeverlaat. Ik schoof aan bij een workshop en ik  merkte hoe belangrijk deze ontmoeting voor de aanwezige dames was. Al snel ging het gesprek over discriminatie, weerbaarheid en seksuele intimidatie.

Werkelijk verbaasd was ik toen tijdens de borrel een van de workshopdeelnemers op haar social media-account door een wildvreemde man werd benaderd met onverholen platte seksuele voorstellen. Ze toonde me de foto van de man op haar mobiele telefoon.

“Dit maak ik bijna dagelijks mee op social media, maar ook op straat als mannen vernemen dat ik een transgendervrouw ben. Vrijwel meteen gaat het gesprek dan over seks. Transgendervrouwen hebben nu eenmaal om te gaan met dit imago. Voor veel heteromannen zijn transgenders een kinky fantasie. Veel transgendervrouwen worden veel te vaak uit noodzaak gedwongen om in de prostitutie te werken. Een gewone baan vinden gaat erg lastig vanwege de discriminatie. Voor een transgendervrouw met een kleur is het extra pittig”.

(Biculturele) Transgendervrouwen en Lesbiennes verdienen het om van de overheid nadrukkelijk aandacht te krijgen. Zij vormen binnen de gevarieerde LHBT-groep een risicogroep vanwege genderdiscriminatie in combinatie met een (gelovige) omgeving die hun geaardheid niet accepteert. Daarnaast stuiten transgenders in het algemeen nog veel te vaak op drempels, onbegrip en stereotypering bij zoiets simpels als bijvoorbeeld een sollicitatie.