Vorige week donderdag werd het onderwerp discriminatie, op verzoek van GroenLinks, besproken in de commissie Jeugd en Cultuur. Want het lijkt er op dat discriminatie en racisme toeneemt, of in ieder geval niet minder wordt. Aangezien discriminatie fors ingrijpt op de levens van veel mensen blijft een focus op dit thema hard nodig.

Samenwerken met particuliere meldpunten

De aangifte- en meldingsbereidheid van discriminatie is onacceptabel laag. Veel Amsterdammers ervaren een grote drempel om bij de politie of het Meldpunt Discriminatie aangifte te doen.

De afgelopen Jaren zijn er landelijk verschillende particuliere meldpunten opgericht, zoals het Meldpunt Islamofobie en het Meldpunt Discriminatie en Islamofobie. Dit zijn initiatieven van burgers die zich terecht zorgen maken om de toename van discriminatie en moslimhaat. De samenwerking met officiële meldpunten moet worden verstevigd. Deze officiële meldpunten zijn uitvoerders van de wet en krijgen daar immers subsidie voor.

De particuliere initiatieven bereiken op een laagdrempelige manier groepen die een  afstand ervaren tot de officiële instanties. Nu het Meldpunt Discriminatie, op voorstel van GroenLinks, meer geld krijgt (100.000 euro), moet het Meldpunt beter in staat zijn om toegankelijker te zijn en samen te werken met particuliere initiatieven.

Diversiteitsnetwerken bij de politie moeten worden uitgebreid

De Amsterdamse politie heeft verschillende diversiteitsnetwerken waaronder Roze in Blauw. Roze in Blauw is succesvol gebleken en wordt nu landelijk uitgerold.

Daarnaast zijn er nog andere netwerken  zoals het Surinaams, Antilliaans, Joods en Turks netwerk. Het multicultureel netwerk binnen de politie zou meer gefaciliteerd en uitgebreid moeten worden.

Er mag best meer in worden geïnvesteerd dan nu het geval is. Binnen het politieapparaat zijn er al te lang signalen over discriminatie binnen het apparaat zelf. Politieagenten met een multiculturele achtergrond ervaren meer belemmeringen en discriminatie.

En Surinaamse en Marokkaanse Amsterdammers worden vaker staande gehouden op basis van uiterlijke kenmerken. Het vertrouwen in de politie onder jongeren in Zuidoost en Nieuw-West is daarom gewoonweg laag.

Dat is zorgelijk, juist omdat de politie de burger moet dienen en het monopolie heeft op geweld. Daar moet zorgvuldig mee worden omgegaan, ter bescherming van fundamentele rechten en vrijheden. Multiculturele netwerken spelen daarom ook een belangrijke rol om dit probleem te tackelen. De diverse netwerken moeten meer in positie worden gebracht, net zoals het netwerk Roze in Blauw. De gemeente heeft daar wat GroenLinks betreft een belangrijke rol in, want het gaat om onze Amsterdammers die worden geconfronteerd met deze vorm van institutionele discriminatie.

VN-rapport over discriminatie in Nederland

Op ons verzoek reageert Amsterdam op het rapport van Verenigde Naties over discriminatie en racisme in Nederland. Binnenkort bespreken wij dit in de commissie. Dit rapport laat zien dat er genoeg is om aan te pakken in Nederland en ook in Amsterdam. Het rapport gaat onder andere over:

  • De ‘ feitelijke rassenscheiding’ volgens de VN. Dus het bestaan van zwarte en witte  scholen. De VN bestempeld deze segregatie net als GroenLinks als zorgelijk en ongewenst.
  • De positie van Roma, Sinti en ‘oude’ vluchtelingengroepen die al langer in Amsterdam wonen.
  • Discriminatie door de politie
  • Meer aandacht voor het slavernijverleden en anti-zwart racisme
  • En de negatieve stereotypering van Zwarte Piet

GroenLinks sluit zich aan bij de bevindingen en wil dat er op nationaal en lokaal niveau in Amsterdam werk wordt gemaakt aan de aanbevelingen van de VN.

Aanpak arbeidsdiscriminatie

Op initiatief van GroenLinks zet Amsterdam in op de bestrijding van arbeidsdiscriminatie. Er komt een pilot anoniem solliciteren en er wordt door middel van ‘mystery guests’ arbeidsdiscriminatie opgespoord. Bedrijven die zich schuldig maken aan discriminatie worden wat GroenLinks betreft uitgesloten van samenwerking met de gemeente. Amsterdam moet het goede voorbeeld geven en werkt actief toe naar een inclusieve werkvloer, want ook het eigen ambtenarenapparaat is nog niet divers genoeg. En dat moet uiteraard anders; ook het gemeentelijk apparaat dient een afspiegeling van de Amsterdamse samenleving te zijn.