Een bezoek aan het (tweede) kantoor van Search op een industrieterrein naast een snelweg, in Amsterdam. Een schitterend smaakvol CO2 neutraal pand, wat schone lucht teruggeeft aan de buitenlucht en vrijwel autarkisch is. Vrijwel alles in het pand en in het bedrijf scoort positief op duurzaamheidscriteria: cradle to cradle meubilair, verf, tussenwanden, lichtinval, energiesysteem (opwekken via windturbines, pv cellen, energydak), gescheiden watersystemen.
De directeur van Search is Anne Marie Rakhorst, lid van de Amsterdamse klimaatraad en zakenvrouw van het jaar 2000. Zij en haar mededirecteur Michel Baars vertelden op mijn verzoek tijdens een werkbezoek over hun ervaringen met duurzaamheid via hun bedrijf, dat gespecialiseerd is in duurzaam bouwen, renoveren van kantoren, wijken ed. en adviseren op dit terrein.
Hun slogan is ‘environment inspires’ en dat geldt ook voor henzelf. Het kantoor is een prachtig staaltje moderne aantrekkelijke duurzame architectuur, hun enthousiasme en kennis van zaken even indrukwekkend. Bekijk hun website voor meer informatie. Ik kreeg op grond van hun uitgebreide ervaringen een aantal suggesties mee:
- Hanteer de stelling ‘duurzaamheid voegt iets toe’, spreek niet in termen van schaarste, maar van meerwaarde, toevoeging, economische aantrekkelijkheid. Denk daarbij aan groene daken, daktuinen, meer groen in het uitzicht: allemaal ‘unique sellingpoints ‘, geen groene hobbies. Dit zijn meerwaardes die de leefomgeving aantrekkelijker maken.
- Er moet meer kennis vergaard worden binnen de overheid, dan kun de overheid ambitieuzer zijn in haar duurzaamheids doelstellingen; start proeftuinen, stimuleer creativiteit, breng koplopers samen
- Focus niet alleen op nieuwbouw, in renovatie valt meer te ‘winnen’ dan we tot nog toe berekend hebben.
- Herzie het woonwaarderingssysteem en het huursubsidiebeleid, zodat duurzaamheid meegerekend wordt
- Taxateurs moeten onroerend goed anders wegen, duurzaamheid kan waarde laten stijgen, het kan effect hebben op banken en hypotheekbeleid. Er zijn gemeentes waar het al gebeurt.
En, zo bepleitten ze, iets waar ik zelf al lang voor ijver, in navolging van Herman Scheer, stimuleer á la Duitsland de introductie van het feed in systeem, zodat het voor particulieren maar ook voor bedrijven loont om duurzame energie te produceren, met de garantie op teruglevering aan het net tegen een gegarandeerde prijs.
Ik hoop dat we na 9 juni weer genoeg kansen krijgen om het energiegebruik en –productie in de stad verder aan de slag te gaan. Aan de onderhandelaars en kersverse en toekomstige bestuurders van GroenLinks zal het niet liggen.
Marijke Vos