Er is al jaren veel te doen rond fietspaaltjes, ook in Amsterdam. Onlangs laaide de discussie weer op, toen een man en een vrouw op een scooter ernstig gewond raakten doordat ze tegen een fietspaaltje aanreden.
Volgens een artikel in Het Parool van 24 april 2013 zouden Amsterdammers vanaf vandaag via de website www.fietspaaltjes.nl gevaarlijke paaltjes in de openbare ruimte kunnen melden aan de gemeente. Paaltjes of andere obstakels die voor fietsers gevaarlijk zijn, moeten in de tweede helft van het jaar verwijderd worden, aldus een woordvoerder van de Stadsregio die het meldpunt beheert: “Er wordt gekeken of zo’n paaltje echt nodig is. Waar dat kan, worden paaltjes verwijderd. Ook wordt gekeken naar aanpassingen, bijvoorbeeld door ze beter zichtbaar te maken met reflectie”, aldus de woordvoerder van der Stadsregio. Helaas blijkt voor wie de moeite neemt de website te bezoeken, dat Amsterdam helemaal niet meedoet aan dit regionale meldpunt.
Daar is echter wel alle reden toe. De Amsterdamse Fietsersbond presenteerde eerder dit jaar een onderzoek waaruit bleek dat twee derde van de paaltjes in de Amsterdamse openbare ruimte tot gevaarlijke situaties leidt. De Fietsersbond bestudeerde 579 paaltjes in vrijwel alle Amsterdamse stadsdelen. In Nederland vallen jaarlijks twaalf doden en raken 12.000 fietsers gewond omdat zij tegen een paaltje op het fietspad aanrijden. Vooral oudere fietsers lopen gevaar en regelmatig zijn ook groepen fietsende jongeren het slachtoffer van botsingen met fietspaaltjes. Uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) blijkt verder dat fietsers een steeds groter aandeel hebben in het aantal ziekenhuisgewonden dat op de Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen belanden.
Vandaar dat raadslid Fjodor Molenaar schriftelijke vragen heeft ingediend.