Schriftelijke vragen in het kader van artikel 17 van het Reglement van Orde van de raadsleden van der Meer (GroenLinks), Olij (PvdA) en Bakker (SP) aan het College van B&W aangaande het boven de liberalisatiegrens trekken van woningen uit de Kernvoorraad+ door Amsterdamse woningcorporaties.

1. Is het College er van op de hoogte dat corporaties in Amsterdam nu al waar mogelijk woningen uit de kernvoorraad bij mutatie boven de huurgrens (€ 604,-- per maand) trekken om ze vervolgens als geliberaliseerde woningen te verhuren tegen hoge huurprijs?

2.  Heeft het College met de Amsterdamse corporaties afspraken gemaakt over een grens aan de mogelijkheid om bij mutatie woningen uit de kernvoorraad als geliberaliseerde woningen te verhuren? Is een grens aan de mogelijkheid om bij mutatie woningen uit de kernvoorraad te trekken om ze als geliberaliseerde woning te verhuren onderwerp van gesprek geweest tussen het College en de Amsterdamse Corporaties?

3.   Zo ja, kan het College aangeven welke afspraken zijn gemaakt?

4.  Kan het College een indicatie geven van het aantal woningen uit de Kernvoorraad+ dat de afgelopen collegeperiode door de corporaties boven de huurgrens is getrokken (graag een overzicht per corporatie, per stadsdeel, en een overzicht van de grootte van de woningen)?

5. Kan het college verder aangeven of het hierbij gaat om nieuwe woningen (gebouwd vanaf 1990) of ook om oudere woningen (graag eveneens aangeven in het overzicht)?

6.  Heeft het boven de huurgrens ‘trekken’ en geliberaliseerd verhuren van Kernvoorraad (distributie)woningen effect op de door de corporaties betaalde en te betalen erfpacht?

7.  Zo ja, kunt u aangeven hoe groot dit effect gemiddeld is per geliberaliseerde huurwoning?

8.  Kan het College aangeven of het mogelijk is om corporaties, die woningen uit de distributievoorraad ‘trekken’ om met een geliberaliseerde huurprijs te verhuren, alsnog een verhoogde grondprijs in rekening te brengen en/of verhoogde erfpacht in rekening te brengen, zonder de gebruikelijke korting voor sociale woningbouw.

Maarten van der Meer(GroenLinks)
Bouwe Olij (PvdA)
Hans Bakker (SP)