Hier zijn de schriftelijke vragen te lezen die Marieke van Doorninck stelde aan wethouder Maarten van Poelgeest.

Aan het college van Burgemeester en Wethouders

Schriftelijke vragen van het raadslid Marieke van Doorninck (GroenLinks) inzake de ‘foodstrip’ in Amsterdam Zuidoost 

Vlakbij een kantorenpark in Holendrecht openen dit jaar vier fastfood restaurants, waaronder Burger King en Kentucky Fried Chicken, de deuren aan de zogenoemde ‘foodstrip’. In hetzelfde gebied is al een McDonalds restaurant gevestigd.    

De plannen voor een foodstrip zijn ontstaan naar aanleiding van berichten van de daar gevestigde kantoren dat er te weinig eetgelegenheden in de omgeving waren van het kantorenpark. Daarop is door de gemeente (Dienst Ruimtelijke Ordening) het concept van de foodstrip naar Amerikaans model ontwikkeld. De foodstrip is gezichtsbepalend bij het gebied en heeft een fastfood uitstraling naar Amerikaans model. De restaurants en de reclamezuil liggen aan de toegangswegen A2/A9 van Amsterdam.

Gezien de grote maatschappelijke problemen, zoals overgewicht en diabetes, die ongezonde voeding met zich meebrengen maakt GroenLinks zich zorgen over de geringe diversiteit in het aanbod van de foodstrip en zet vraagtekens bij de wenselijkheid van een ‘fastfooduitstraling’ aan een van de belangrijkste toegangswegen van Amsterdam.
Daarom stellen wij  - op grond van artikel 42 van het Reglement van Orde voor de Gemeenteraad – de volgende vragen aan het college:

1. Is het college het met GroenLinks eens dat meer diversiteit en aandacht voor gezonde voeding in het aanbod aan de foodstrip wenselijk is? 

2. Klopt het dat een in een eerder stadium geïnteresseerde partij, Bakkerij Jongejans, zich heeft teruggetrokken uit het project omdat de ambities die er zijn gesteld voor de foodstrip voor deze partij niet haalbaar waren?
 
3. Zijn er vanuit de gemeente Amsterdam pogingen gedaan om ook andere dan fastfood restaurants te interesseren voor vestiging aan de foodstrip?  Kunt u toelichten wat daarvan het resultaat was? Of waarom u die pogingen niet ondernomen heeft?

4. Is het college bekend met het Masterplan Overgewicht van het Voedingscentrum, waarin  aanbevelingen staan voor overheid om, door middel van een restrictief beleid t.a.v. het toekennen van vestigingsvergunningen in het kader van hun gemeentelijke gezondheidsbeleid, een bijdrage aan te leveren het voorkomen van overgewicht?
 
5. Waarom heeft het college hier in het geval van de foodstrip geen gehoor aan gegeven?

6. Klopt het dat de gemeente investeert in de realisatie van de fastfoodstrip?
 Hoe verhoudt dit zich tot investeringen van het college in campagnes en initiatieven tegen overgewicht?

7. Is het college bekend met de actie “Geen fastfoodstrip in Zuidoost” van restaurantgids IENS? Hoe staat het college tegenover deze actie?

8. Hoe beoordeelt het college de oproep van IENS om in het gebied waar nu vier fastfoodketens zijn gepland een multiculturele eetboulevard te realiseren?

9. Is het college bereid om met IENS te kijken naar de haalbaarheid van die plannen? 

10. Is het college bereid om in de toekomst bij het ontwikkelen van horecalocaties de voorkeur te geven aan of rekening te houden met voldoende aanbod van gezonde voeding?

Het lid van de gemeenteraad

Marieke van Doorninck