Een overgrote meerderheid van de Amsterdammers is tegen de verkoop van de aandelen Schiphol. Dat blijkt uit een onderzoek dat GroenLinks heeft laten uitvoeren. GroenLinks is, net als veel Amsterdammers, altijd tegen de verkoop van Schiphol geweest.

Het onderzoek is in juni van dit jaar uitgevoerd door de Dienst Onderzoek en Statistiek. Maar liefst 71 % van de ondervraagden Amsterdammers zegt tegenstander te zijn van de verkoop van de aandelen Schiphol. Slechts 15 % is voor de privatisering van Schiphol en een bijna even groot deel van 14 % weet het niet of heeft geen antwoord op de vraag.

Amsterdam heeft 21,8 % van de aandelen Schiphol. Om de aandelen van Schiphol te verkopen, is eerst een statutenwijziging nodig. Amsterdam zou deze wijziging echter kunnen blokkeren omdat zij beschikt over meer dan 20 % van de aandelen en daardoor een ´blocking vote´ heeft. Zolang Amsterdam deze aandelen in haar bezit heeft, kan zij ervoor waken dat de publieke belangen gewaarborgd blijven. Privatisering kan juist concessies op het gebied van milieu, veiligheid en gezondheid in de hand werken. Een eventuele verkoop is ook niet meer ongedaan te maken: eenmaal verkocht is verkocht.

Minister Gerrit Zalm van Financiële Zaken is erg gebrand op een (gedeeltelijke) privatisering van Schiphol, onder meer omdat dit incidenteel veel geld zou opleveren. GroenLinks is echter bang dat deze eenmalige zak met geld niet opweegt tegen de risico’s die gepaard gaan met de verkoop van de aandelen. GroenLinks zal zich derhalve houden aan de afspraak gemaakt in het programakkoord: Amsterdam werkt niet mee aan de privatisering van Schiphol en verkoopt haar aandelen niet.