Het college van D66, VVD en SP heeft het voornemen om een samenwerking aan te gaan met Tel Aviv en Ramallah. Nu een band aangaan met Tel Aviv en Ramallah is een slecht idee. Het gaat voorbij aan de rauwe realiteit van het Israëlisch-Palestijnse conflict. En wij kunnen daar onze ogen niet voor sluiten.

Zo lang Israël Palestina bezet, de mensenrechten structureel schendt en de nederzettingenpolitiek continueert, heeft Amsterdam -als stad die de mensenrechten hoog in het vaandel heeft- er simpelweg niets te zoeken. Ja, Israël is een democratie. Ja, het land is vele malen toleranter en democratischer dan welk land in het Midden-Oosten ook, maar is dat een reden om weg te kijken van de gruwelijkheden die de overheid begaat? GroenLinks Amsterdam vindt van niet.

De gemeenteraad heeft eerder besloten samenwerking met Tel Aviv te onderzoeken. De oorlog in Gaza van vorige zomer (door het college eufemistisch ‘onlusten’ genoemd) heeft dat onderzoek vertraagd. Nu vindt het college dat het kan. En waarschijnlijk om het besluit voor sommige partijen dragelijk te maken is samenwerking met Ramallah toegevoegd. Ik vind samenwerking met beide steden onwenselijk. We importeren buitenlandse politiek in de raad en maken onszelf kwetsbaar. Want hoe gaat het college garanderen dat we geen zaken doen met bedrijven die actief zijn in de nederzettingen? Of accepteren we dat dat gebeurt?

Ik roep de SP en  D66 op deze samenwerking niet te steunen. In de Tweede Kamer trekken de fracties van SP, D66 en GroenLinks samen op om Israël te bewegen de bezetting te beëindigen. Nu samenwerken met Tel Aviv doet afbreuk aan die inzet.