GroenLinks wethouder Maarten van Poelgeest doet een klemmend beroep op het kabinet Rutte-Asscher om op korte termijn werk te maken van een wetswijziging die het mogelijk maakt om de vele leegstaande kantoren in de hoofdstad een nieuwe bestemming te geven. “Er moet iets gebeuren, anders blijft de kantorenvastgoedmarkt op slot zitten” schrijft Van Poelgeest deze week in een brief aan de ministers van Wonen en Infrastructuur, Financiën en Milieu.
In Amsterdam staat 1,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte, ruim 17% van de totale voorraad, leeg. Ruim de helft hiervan wordt zelfs al jaren niet meer gebruikt. Deze leegstand werkt volgens de GroenLinks wethouder verloedering in de hand, is slecht voor het vestigingsklimaat en uiteindelijk ook slecht voor de concurrentiepositie van de stad en de werkgelegenheid.
Het gaat volgens Maarten van Poelgeest om ruimte die Amsterdam hard nodig heeft. “Niet meer voor kantoren (..) maar voor voor woningen, hotels, broedplaatsen en studentenhuisvesting,” schrijft hij. Het is volgens hem voor Amsterdam van groot belang dat leegstaande kantoorpanden snel en betaalbaar getransformeerd kunnen worden naar nieuwe bestemmingen om deze tendens te keren.
Maar de markt zit volledig op slot. De belangrijkste reden hiervoor is dat de eigenaren van de panden de huurprijzen hoog houden, ondanks een dalende vraag naar ruimte. Eigenaren hopen vergeefs op betere tijden. Zij zijn bang voor een waardedaling van de panden. Volgens Van Poelgeest zijn de waardebepalingen die hierbij gebruikt worden niet reëel. Hij schrijft: “In buurten waar al vijf jaar geen vierkante meter meer verhuurd is, wordt gerekend met de huurprijs van vóór de crisis.” Volgens de GroenLinks wethouder worden rekenmethodes gebruikt die een onwerkelijke realiteit creëren.
Maarten van Poelgeest schrijft de drie ministers dat de huidige wetgeving de stad te weinig mogelijkheden biedt om de leegstandimpasse te doorbreken. Zo hebben een beroep op de Leegstandverordening of een beroep op de Planschaderegeling het grote risico te verzanden in ellenlang juridisch getouwtrek. “Tijd en geld dat we niet hebben, terwijl de markt duidelijkheid nodig heeft”, schrijft hij.
Daarom vraagt Van Poelgeest namens het Amsterdamse College aan het VVD-PvdA kabinet om snel met betere regelgeving te komen zodat er wat gedaan kan worden aan de 17% kantorenleegstand. Van Poelgeest schrijft: “Het rijk werkt aan een nieuwe omgevingswet. Het College hoopt dat dit prangende probleem hierin meegenomen kan worden, of dat we gezamenlijk naar een nieuwe oplossing kunnen zoeken, waarmee we de impasse kunnen openbreken.”