GroenLinks, wethouder Vos voorop, vindt de ramp met de Probo Koala in Ivoorkust afschuwelijk. Vandaag sprak de gemeenteraad over de kwestie.
Wethouder Marijke Vos heeft in de gemeenteraad uitgelegd dat ze het betreurt dat de indruk is ontstaan dat zij haar eigen dienst zou hebben willen vrijpleiten. Het lijkt erop dat de ambtenaren van de Amsterdamse dient Milieu en Bouwtoezicht niets konden doen om het zogenaamde gifschip tegen te houden. De feiten hierover zullen uit het onafhankelijke onderzoek moeten blijken, dat onder verantwoordelijkheid van Marijke Vos en PvdA-wethouder Lodewijk Asscher (wethouder haven) zal worden uitgevoerd. Dit onderzoek wordt geleid door de heer Hulshof, voormalig lid van de milieukamer van de Raad van State en zeer deskundig op het gebied van internationaal recht en zeerecht. Los van dat de onderste steen boven moet komen, wil wethouder Vos ervoor zorgen dat iets dergelijks in de toekomst nooit meer kan gebeuren.
Dit is de tekst die gemeenteraadslid Barn Geurts uitsprak in het debat over de Probo Koala:
GroenLinks wil zijn afschuw uitspreken over wat er gebeurd is. De doden en gewonden die in Ivoorkust te betreuren zijn, zijn een groot drama. Helaas betreft het hier geen incident. Zoals ook het gesleep met de Otapan laat zien, komt het juist in de scheepvaart vaak voor dat bedrijven onvoldoende hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om het veilig en op een schone manier verwerken van hun afval. Tegelijkertijd zijn overheden voorzichtig met het nemen van strenge maatregelen om te voorkomen dat iedereen zijn afval bij hen komt lozen. Dat moet veranderen.
Over de vraag óf de ramp met de Probo Koala voorkomen had moeten worden, bestaat geen discussie. De vragen die nú voorliggen zijn of we dit hadden kúnnen voorkomen, en hoe we het in de toekomst gáán voorkomen.
Om de eerste vraag goed te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat er onderzoek komt, bij voorkeur een onafhankelijk onderzoek zoals de wethouder aangekondigd heeft. Daarbij moet kritisch gekeken worden naar de rol van Amsterdam, naar de rol van VROM en naar de wet- en regelgeving. Zijn de regels in orde? Is het dus een kwestie van handhaving? Dan moeten de havens en inspectiediensten strenger geïnstrueerd en gecontroleerd worden. Biedt de wet onvoldoende aanknopingspunten om schepen met zulke milieuvervuilende en levensgevaarlijke ladingen vast te houden? Dan moet dáár verandering in komen.
Wat er precíes gedaan moet worden is nu nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat de wethouder afgelopen week voorbarig is geweest met het ontkennen van de mogelijkheid dat Amsterdam het schip had kunnen tegenhouden. Het is daarom goed dat de wethouder een onafhankelijk onderzoek instelt naar de kwestie. Daarbij is het belangrijk dat het onderzoek van justitie over de strafrechterlijke kant van de zaak niet wordt gehinderd. GroenLinks rekent erop dat de onderste steen boven komt en dat er alles aan gedaan wordt om rampen als deze te voorkomen.