Het college van B&W wil AT5 voor 1 euro verkopen aan UPC. Maarten van Poelgeest legt vandaag in het Parool uit waarom dat geen goed idee is.

De verkoop van AT5 aan UPC zit vol risico’s. Het grootste daarvan is dat AT5 feitelijk ophoudt te bestaan. Het verkoopcontract verplicht UPC om tot en met 2008 het nieuwsblok na het journaal te blijven uitzenden. Het is zeer wel denkbaar dat UPC daarna stopt met de nieuwsvoorziening. De reden voor UPC om AT5 te willen overnemen is niet de nieuwsvoorziening, maar het productiedeel van de lokale zender. Als de nieuwsvoorziening in 2008 verliesgevend blijkt te zijn, dan zullen de boekhouders van UPC geen moment aarzelen dit onderdeel te schrappen. AT5 is dan een veredeld productiehuis geworden, weg Amsterdamse nieuwszender.

Wat GroenLinks betreft, blijft AT5 een publieke zender. Dat betekent dat na 2008 de provincie over de brug zal moeten komen. AT5 doet het als lokale zender goed. Het station heeft een groot bereik, juist onder groepen die relatief weinig kranten lezen. Ruim een kwart van alle Noord-Hollanders gebruikt AT5 als belangrijkste lokale nieuwsbron. Amsterdammers willen nu eenmaal liever weten wat er in hun eigen stad gebeurt dan wat het laatste nieuws is uit Den Helder. Het is van de gekke dat de volledige 12 miljoen euro provinciale subsidie aan RTV Noord-Holland wordt uitgekeerd.

De gemeenteraad staat voor de taak twee risico’s tegen elkaar af te wegen: de kans dat UPC na 2008 stopt met de nieuwsvoorziening en de kans dat na 2008 de provincie Noord-Holland blijft kiezen voor alleen RTV Noord-Holland ondanks de goede prestaties van AT5. Als het aan GroenLinks ligt, krijgen Amsterdammers straks ook de kans deze afweging te maken. De eis van UPC dat het contract niet mag worden voorgelegd in een referendum mag het lokale bestuur niet accepteren. Een contractpartij kan veel vragen, maar niet dat een deel van de democratie even buiten werking wordt gesteld.

Maarten van Poelgeest
Fractievoorzitter GroenLinks

Op 8 december verschenen in het Parool