Op initiatief van GroenLinks heeft de gemeenteraad van Amsterdam de landelijke overheid opgeroepen om de noodzakelijke aanvullende maatregelen te nemen om in 2015 de Europese normen voor fijn stof en stikstof te halen. Een motie van GroenLinks, VVD en D66 voor het verdergaand weren van vieze vrachtwagens uit de Amsterdamse milieuzone, het invoeren van dynamische maximumsnelheden op de ringweg A10, het wettelijk mogelijk maken van gedifferentieerde parkeertarieven naar milieukenmerk en verruiming van de fiscale voordelen voor elektrisch rijden werd raadsbreed ondersteund. De gemeenteraad riep op de Amsterdamse systematiek om te komen tot het maximaal rendement per euro ook landelijk in te zetten.
Uit een gezamenlijk onderzoek van de Rekenkamers van de G4 bleek dinsdag dat de maatregelen die Amsterdam neemt niet voldoende zijn om de wettelijke normen te gaan halen. Sinds 2008 zijn de achtergrondwaarden van stikstof in Amsterdam zelfs met 2,8 microgram/m3 gestegen. In 2015 bestaat daardoor voor twintig Amsterdamse straten (of 16,3 wegvakkilometer) een aanmerkelijk risico op overschrijding van de normen. Maatregelen van de gemeente zelf dragen maar voor 15% bij voor het verschonen van de lucht. Met name het autoverkeer op de ringweg A10 levert een grote bijdrage aan de stijgende achtergrondwaarde. Vorig jaar bleek verder dat nog altijd één op de zeven vrachtwagens een ontheffing krijgt voor de milieuzone voor het vrachtverkeer. De mogelijkheid ontbreekt om vrachtwagens met een verouderde Euro 0, Euro I of Euro II daadwerkelijk te weren.
Amsterdam heeft onlangs zijn maatregelenpakket voor de luchtkwaliteit herijkt. Doel daarvan is om met minder geld meer effect te bereiken. Maar zelfs met de herziening blijft er een gerede kans dat de Europese Commissie de stad in 2015 boetes zal gaan opleggen, en dat bouwprojecten worden stilgelegd waardoor de stad op slot gaat. De gemeenteraad van Amsterdam dringt er daarom bij het rijk op aan de noodzakelijke maatregelen te nemen voor het verder terugdringen van fijn stof en stikstofdioxide. Wethouder van Verkeer en Luchtkwaliteit Wiebes (VVD) beloofde de oproep voor extra maatregelen mee te zullen nemen in zijn overleg met Minister Schultz van Infrastructuur en Verkeer over de benodigde extra inzet om in 2015 de wettelijke normen wel te kunnen gaan halen.
GroenLinks woordvoerder Verkeer en Luchtkwaliteit Fjodor Molenaar: “Het zou goed zijn als de Amsterdamse systematiek landelijk navolging krijgt. Zoals de milieuzone veruit de effectiefste maatregel is die de gemeente kan nemen, zou het me niet verbazen als invoering van een kilometerheffing de enige echt kosteneffectieve maatregel blijkt om de files rond Amsterdam op de lossen, de economie draaiende te houden én de luchtkwaliteit te garanderen.”