Verkeersveiligheid in een stadswijk is belangrijk om kinderen voldoende te laten bewegen. Dat is een van de conclusies uit het proefschrift van Sanne de Vries, die deze week promoveerde op gezondheid van kinderen in stadswijken. Uit haar onderzoek blijkt dat kinderen in steden meer te kampen hebben met overgewicht dan elders. Dat komt voornamelijk omdat het in stadswijken te gevaarlijk is voor kinderen om buiten te spelen of om naar school te fietsen.

Het aanleggen van meer groene speelparkjes is van groot belang, maar kinderen moeten er ook veilig kunnen komen. Dus moeten we de infrastructuur in wijken aanpakken. Minder parkeerplaatsen voor overzichtelijke straten, kindlinten, bredere stoepen, meer speelplekken ‘om de hoek’, meer vrijliggende fietspaden en een veilige verkeerssituatie rondom scholen. Met de campagne Lekker Leven zet GroenLinks zich al een tijd in om het groeiende probleem van overgewicht bij kinderen te lijf te gaan. Wij pleiten juist voor deze ingrepen in de openbare ruimte. Dat is geen autootje pesten, zoals de VVD het graag wil wegzetten, dat is opkomen voor een gezonde toekomst voor de kinderen in een leefbare stad. 

Tijdens de Balanstop afgelopen maandag riep Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Overgewicht, de gemeenteraden op om gezonde jeugd het speerpunt te maken van de komende gemeenteraadsverkiezingen en het een prominente plek te geven in het beleid. Het lijkt wellicht een onhaalbare kaart om naast de economische crisis en de klimaatcrisis óók deze gezondheidcrisis prominent op de kaart te zetten, maar volgens mij kan het samen. Immers, met de ambitie om de Amsterdamse stadswijken om te toveren in gezonde wijken, creëren we ook groene banen, voor stratenmakers, bouwvakkers, mensen van de plantsoenendienst en conciërges voor speeltuien. Lekker Leven in een groene, sociale wereldstad. 

Marieke van Doorninck