Op woensdag 1 mei organiseren we een thema-avond over arbeidsmigratie. Kom ook!

Op de Internationale Dag van de Arbeid gaan we met elkaar in debat over de stelling: Elke arbeidsmigrant is welkom in Nederland, ongeacht waar hij of zij vandaan komt. Met onder meer: migratiedeskundige Jan Lucassen, Tesseltje de Lange (universitair docent migratierecht aan de UvA), en Europarlementariër voor GroenLinks Judith Sargentini. 

Dag: woensdag 1 mei
Locatie: Plantage Dok (Plantage Doklaan 8)
Van: 20:00 uur tot 22:00 uur

De Nederlandse economie is steeds meer afhankelijk van arbeidsmigranten. Volgens het CBS hebben we zelfs 50.000 nieuwe buitenlandse werknemers per jaar nodig om sommige sectoren draaiende te houden. Binnen de Europese Unie is het vrije verkeer van mensen - en dus ook van arbeiders - een van de basisrechten. Maar voor mensen van buiten de Europese Unie wordt het steeds lastiger om voor werk naar Europa te komen, zeker wanneer voor het beschikbare werk relatief weinig opleiding of gespecialiseerde expertise nodig is.

Als je geen hoogopgeleide kennismigrant bent of genoeg geld en connecties hebt, is het schier onmogelijk om op een legale wijze Nederland binnen te komen - laat staan om aan de slag te gaan. Zo worden de universele mensenrechten als het Recht op Arbeid en het Recht op Vrijheid van Beweging steeds meer een recht voor enkelen, niet voor allen.

Met een panel van drie experts praten we over de juridische, de politieke en ideologische afwegingen voor een universeel recht op arbeidsmigratie en wat dit in de praktijk zou betekenen.

De avond wordt gemodereerd door Khadija al Mourabit.