Veel mensen in de bijstand plegen per ongeluk ‘fraude’ en worden daar onredelijk hard voor gestraft met boetes of door te korten op de uitkering.
Dat is de conclusie van de Ombudsman en van de hoogste rechter in de sociale zekerheid. In afwachting van onderzoek legt het UWV daarom geen boetes meer op. GroenLinks Amsterdam vindt dat de Amsterdamse sociale dienst dat voorbeeld moet volgen.
Uit het rapport van de Ombudsman ‘Geen boete, toch fraudeur’ blijkt dat veel mensen in de bijstand die te goeder trouw zijn toch bestraft worden en daarvoor onredelijk hoge boetes krijgen opgelegd, bijvoorbeeld omdat ze zich vergissen of niet weten dat ze de juiste gegevens niet aanleveren. Die problemen gelden voor het UWV, die verantwoordelijk is voor de werkloosheidsuitkeringen, maar ook voor gemeentelijke sociale diensten, en zijn het gevolg van een te strenge uitvoering van de fraudewet. Minister Asscher gaat bekijken of de wet moet worden aangepast, of dat andere maatregelen nodig zijn. Tot die tijd legt het UWV daarom geen nieuwe boetes op.
GroenLinks Raadslid Jorrit Nuijens: “Wij willen dat de sociale dienst in Amsterdam dat voorbeeld voorlopig volgt. Veel boetes worden onterecht opgelegd en schieten daarom hun doel voorbij, terwijl ze mensen hard raken in hun toch al lage inkomen.”
GroenLinks Amsterdam vindt dat Amsterdam moet onderzoeken of ook hier onterecht boetes worden opgelegd. Nuijens: “Boetes zijn voor fraudeurs, niet voor mensen die zich vergissen.”
Om daar meer inzicht in te krijgen stelt Nuijens vandaag een aantal schriftelijke vragen aan het college van B&W.