Als zij dat ook hadden gedaan hadden ze te weten kunnen komen dat Amsterdam veel te danken heeft aan de opstand van de burgers zo tussen 1965 en eind jaren tachtig, waar de kraakbeweging een belangrijk onderdeel van vormde. Even wat voorbeelden: grootschalige betoncityvorming is voorkomen, de Jordaan en de Pijp bestaan nog, er ligt geen snelweg door de Nieuwmarktbuurt, er ging gebouwd worden voor de buurt, verkrotte panden werden herbouwd, het creatieve imago van de stad werd definitief gevestigd en we hebben een binnenstad waar geleefd wordt en een stad die internationaal bewonderd wordt.
Die huidige stad en haar immense succes - zie de drukte-discussies van de afgelopen maanden - heeft dus belangrijke oorzaken in juist die periode. Des te vreemder is het dat de kraakbeweging - of eigenlijk die hele opstandige periode - geen eigen venster heeft in de Canon van Amsterdam. Die springt van 1970 (Cruijff) met een reuzensprong naar 2001.
De geschiedenis van Amsterdam laat zich wel teruglezen in haar fysieke verschijning. En dat is goed, want de openbare, publieke ruimte, die gevormd wordt door straten en gevels hoort ons ook niet alleen te informeren over wáár we zijn, maar ook over wié we zijn en waar we vandaan komen.
Daarom zijn we zuinig op cultuurhistorisch erfgoed, op gebouwen, monumenten en kunstuitingen uit allerlei periodes van onze geschiedenis, ook recente. Voor GroenLinks is bijvoorbeeld de gevel van het Slangenpand mét de beschildering van de slang net zo’n monument en een symbool voor de drang naar vrijheid en zelf doen, waarden die zo bij die tijd en bij onze stad horen. Het zou doodzonde zijn als dat kunstwerk, en die geschiedenis, domweg wordt uitgevlakt en overgeschilderd.
Het heeft iets revanchistisch, alsof er nog een rekening met de vrije geest vereffend moet worden. En dat gevoel wordt versterkt door wat de VVD'ers woensdag in deze krant schreven: door de krakers van het Slangenpand rancuneus weg te zetten als luie profiteurs doet de VVD niet alleen aan geschiedvervalsing, maar keren ze zich tegen de vrije geest die zo bij Amsterdam hoort en waar de stad veel aan te danken heeft. GroenLinks zegt in ieder geval: leve de vrije ruimte!
Zeeger Ernsting, gemeenteraadslid