Horeca is een essentieel onderdeel van Amsterdam. Het zijn plekken waar we gelijkgestemden vinden of juist uit onze bubbels breken. De plek waar we kennismaken met nieuwe smaken of waar we bijpraten met oude bekenden. De plek waar we ‘s nachts al dansend in het café of de club nieuwe ervaringen opdoen, onze zorgen even kunnen vergeten en bij elkaar kunnen komen. De horeca gaat hand in met de Amsterdamse vrijzinnigheid en een thuisgevoel.                                                                                                

Horeca met meerwaarde voor de buurt 

Tegelijkertijd wordt op sommige plekken de druk op onze schaarse openbare ruimte steeds groter. De komst van vele koffietenten en stroopwafelwinkels leidt tot rijvorming, drukte en een eenzijdig horeca aanbod. Dit zorgt voor druk op buurten en leidt tot monocultuur, waarbij we vooral dezelfde winkels en horecaconcepten zien. Monocultuur drukt de creatieve en saamhorige plekken in onze buurten weg. Om te zorgen voor een leefbare stad moeten we de schaarse ruimte eerlijk verdelen en de doorgeslagen commercialisering van de openbare ruimte tegengaan. Zodat bewoners van hun buurt kunnen genieten en lokale ondernemers niet worden weggedrukt door grote ketens. Dat betekent dat we minder dertien-in-een-dozijn koffiezaken en toeristenfuiken willen waar je de hoofdprijs betaalt voor een kop koffie. Maar juist: horecazaken die aansluiten bij de behoeften van een buurt. Plekken waar creativiteit mogelijk is, waar Amsterdammers elkaar ontmoeten, genieten van een buurtontbijt en bij het lezen van de krant even bijpraten.                                                                                                                             

Het nieuwe horecabeleid 

Wat GroenLinks Amsterdam betreft is het nieuwe horecabeleid de uitgelezen kans om een aantal belangrijke zaken te regelen. Zoals het stimuleren van horeca die iets toevoegt aan de buurt en zorgen dat we horecaondernemers en bewoners samenbrengen, bijvoorbeeld door omwonende meer te betrekken bij de vergunningverlening van nieuwe horecazaken. De nachtcultuur is een essentieel onderdeel van de Amsterdamse identiteit. Daarom moeten we zorgen dat de creatieve nachtcultuur bloeit en iedereen zichzelf kan zijn in het nachtleven. Wat GroenLinks Amsterdam betreft moet sociale veiligheid een plek krijgen in dit horecabeleid, bijvoorbeeld door te zorgen voor veilige routes, herkenbare safe spaces en getrainde medewerkers. 

Niet overal in de stad zijn de behoeften hetzelfde. In Zuidoost staan Amsterdammers te springen om nieuwe horeca plekken, terwijl ze zich in Zuid zorgen maken over de uitbreiding van terrassen. Daarom is het belangrijk dat stadsdelen de ruimte krijgen om te kijken wat passend is. Zo blijft het mogelijk om in een woonwijk de openingstijden van een terras te vervroegen en juist in uitgaansgebieden ervoor te kiezen de snackbar langer open te houden. 

Deze week bespreken we het nieuwe horecabeleid in de raad. Volg het hier of lees hier het nieuwe horecabeleid.