Om wonen betaalbaar te houden voor iedereen, kan de minister niet langer toekijken

Amsterdam bouwt de komende jaren tienduizenden betaalbare woningen bij. De stad breekt bouwrecord na bouwrecord. Maar nu moet ook het kabinet in actie komen. Want om wonen betaalbaar te houden voor iedereen, kan de minister niet langer toekijken, schrijven raadsleden Dorrit de Jong (GroenLinks) en Erik Flentge (SP).

'Als ik iets voor de stad kan doen, zal ik dat doen," beloofde Kajsa Ollongren bijna plechtig in Het Parool, toen ze haar Amsterdamse wethouderschap inruilde voor een Haagse ministerspost. We zijn nu anderhalf jaar verder. Amsterdammers hebben eigenlijk niets van haar belofte gemerkt.

Ollongren zet het liberale beleid van haar voorganger - VVD'er Stef Blok - stug voort. De markt krijgt vrij baan, regulering wordt gewantrouwd. En dat is slecht nieuws voor Amsterdam. Want wonen in de stad is nog steeds veel te duur. Haags beleid jaagt de prijzen verder op. De marktprijzen draaien door.

De gevolgen zijn niet mals. Vorig jaar verlieten meer dan 40.000 Amsterdammers noodgedwongen de stad. Veel jongeren die zelfstandig willen leven, wonen eindeloos lang bij hun ouders. Vele Amsterdammers wachten met smart op een betaalbaar huis.

Tienduizenden woningen

Amsterdam levert een maximale inspanning om de vraag naar betaalbaar wonen op te lossen. De stad kent bouwrecord na bouwrecord en gaat de komende jaren nog meer bouwen dan voorheen. 

En daarbij richten we ons - meer dan ooit - op betaalbare woningen. Er is een voorzichtige groei van het aantal sociale huurwoningen.

We stellen eisen aan huurprijzen bij nieuwbouw, zodat middenhuur ook echt middenhuur blijft. Er wordt gewerkt aan maatregelen tegen de toestroom van beleggers. We beperken vakantieverhuur via platforms als Airbnb.

Sociale huurprijzen

Hulp uit Den Haag blijft echter volledig uit. En die is juist hard nodig. Want met veel nieuwbouw alleen wordt de stad niet snel betaalbaar, zeggen experts. 

We willen ook mogelijkheden om de prijzen van de bestaande woningen te beschermen. De stad kan wel wat Haagse hulp gebruiken. En dat kan eenvoudig. 

Laat de marktwaarde van woningen (de WOZ-waarde) niet meer zwaar meetellen bij de sociale huurprijzen. Stop de verhuurdersheffing. Laat de woningcorporaties met dat geld woningen bouwen en investeren in verduurzaming en het tegengaan van schimmel in hun huurwoningen. Stel een noodknop in die de huurprijzen in de vrije sector aan banden legt. 

Middenhuur

Bescherm de middenhuur tegen de marktgekte door ook daar een puntensysteem in te stellen. Stel een registratieplicht voor vakantieverhuur in, zodat illegale verhuur stopt.

De minister heeft nog alle kans om ervoor te zorgen dat haar afscheidswoorden aan de stad geen loze belofte worden. Ze moet wel haast gaan maken.

Dit is een verkorte en bewerkte versie van het opiniestuk dat in Het Parool verscheenLees het hele artikel hier