Moeten we juichen, omdat een miljardenbedrijf zich iets meer aan de regels gaat houden? GroenLinks vindt van niet. Vandaag kwam naar buiten dat wethouder Laurens Ivens (Wonen) een nieuwe deal gesloten heeft met verhuurplatform Airbnb. Voor GroenLinks is deze afspraak too little, too late: de overeenkomst biedt geen enkele zekerheid om de massale verhuur in Amsterdam in te dammen. Al sinds 2014 dringt GroenLinks aan op scherpe maatregelen. Een aantal doelstellingen van de overeenkomst lijken aardig, maar op veel vlakken schiet het tekort.
Technisch aanpassen kan ineens toch, maar duurt nog zes maanden
De nieuwe afspraken met Airbnb bevestigen wat GroenLinks al tijden roept: het miljardenbedrijf kan door technische aanpassingen van de site het breken van Amsterdamse regels simpelweg uitsluiten, maar weigerde dat. Weliswaar belooft Airbnb in de nieuwe overeenkomst advertenties na 60 dagen van de site te halen, maar hetzelfde adres aanbieden op een nieuw profiel lijkt een simpele manier om dit te omzeilen. Ook krijgt Airbnb zes maanden om deze simpele technische aanpassing door te voeren.
Overeenkomst volgt niet automatisch (nieuwe) regels
De gemeenteraad heeft zich eindelijk, op initiatief van GroenLinks en de PvdA, uitgesproken voor een verdere inperking naar maximaal 30 dagen vakantieverhuur. De nieuwe overeenkomst, waar toen al over onderhandeld werd, gaat uit van zestig dagen. Dat is begrijpelijk, maar doordat de overeenkomst geen clausule bevat dat deze Amsterdamse regels automatisch zal volgen, zit Amsterdam in de overeenkomst met Airbnb vast aan een maximum van 60 dagen tot de einddatum van de overeenkomst.
Pandjesbazen met meerdere panden houden vrij spel
Een van de grootste gaten in de overeenkomst is dat het de aanbieders van meerdere locaties tegelijk geen strobreed in de weg lijkt te leggen. Nergens staat dat Airbnb aanbieders van meer dan één locatie tegelijk gaat aanpakken, terwijl die advertenties allemaal illegaal zijn en daar de meeste overtredingen zitten. Behalve de enkeling die een short-stay vergunning heeft. Ook sleutelbedrijfjes, een manier om meerdere locaties tegelijk aan te bieden zonder dat altijd zichtbaar is wie erachter zit, worden nauwelijks aangepakt. In buurten als de Haarlemmerbuurt zijn juist vastgoedboeven die hele panden opkopen het grootste probleem.
Verenigingen van eigenaren worden niet geholpen
Ook had de gemeente een grote slag kunnen slaan door van Airbnb te eisen dat voor appartementen die onder een vereniging van eigenaren (VvE’s) vallen eerst een bewijs van toestemming van de VvE nodig is. De wet schrijft immers voor dat verhuur zonder toestemming van je VvE niet is toegestaan. Hierover geen woord in de overeenkomst.
Beeldvorming
Morgen gaat Airbnb naar de beurs. Geschatte waarde: 30 miljard euro. Begrijpelijk dus dat Airbnb enkele concessies doet. Gedoe met de gemeente is niet goed voor de beeldvorming. De overeenkomst lijkt dan ook vooral daarop gericht: beeldvorming.
Wij betwijfelen of het genoeg is om de prijsopdrijving, woningontrekking en overlast die het gevolg zijn van het verdienmodel van Airbnb significant terug te dringen. De restricties die andere steden opleggen zijn vele malen strenger. GroenLinks Amsterdam wil niet alleen een debat over de overeenkomst in de gemeenteraad van Amsterdam, maar gaat er daarnaast vanuit dat de gemeenteraad zal stemmen over de overeenkomst en dat deze vanuit de raad nog kan worden aangescherpt.