Nieuw-Kattenburg: Het Marineterrein als stadspark en creatieve woonwijk

Met de verkoop van het Marineterrein komt een groot, nieuw gebied vrij in het centrum van Amsterdam. GroenLinks Amsterdam wil daar een nieuwe, betaalbare en groene wijk maken met een groot park en plek voor creatievelingen. Amsterdammers en lokale initiatieven die elders in de binnenstad niet makkelijk aan bod komen, krijgen zo alsnog ruimte. Raadslid Jorrit Nuijens: “Amsterdam wil het eeuwenoude terrein kopen. Om er een succes van te maken, is het belangrijk om vroeg vast te leggen dat we het Marineterrein ten gunste van de Amsterdammers en niet het grote geld willen inrichten.”

In een initiatiefvoorstel komt de partij met 17 ideeën om het Marineterrein te laten opbloeien. Centraal staan duurzaamheid, maatschappelijke initiatieven en sociale woningbouw. Zo wil GroenLinks van het terrein een ‘duurzaam icoonproject’ maken met onder andere een groot autovrij stadspark. Er moet ruimte komen voor creatieve broedplaatsen en sport. Qua wonen stelt de partij grotendeels sociale en middenhuurwoningen voor.

Op dit moment is het Marineterrein in handen van het Rijk. De verkoop en herontwikkeling van het terrein staat al lang op de agenda. Het stadsbestuur suggereerde eerder een internationaal kantorenmilieu neer te willen zetten. Wat GroenLinks betreft moet bij die verkoop niet winst centraal staan, maar de maatschappelijke meerwaarde. Hier kan de gemeente richting aan geven via het bestemmingsplan en afspraken met het Rijk. Nuijens: “Het moet gaan om de functies die juist zo onder druk staan: duurzaamheid, betaalbaar wonen en creatieve ruimte. Daar heeft Amsterdam het meeste aan!”