Vrouwen die parttime werken worden weggezet als 'deeltijd prinsesjes'; schandalen rondom seksueel overschrijdend gedrag worden weggelachen als ‘jeugdzondes’ en bijna de helft van de vrouwen is financieel afhankelijk van een partner of de overheid. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe genderongelijkheid nog steeds een rol speelt in ons dagelijks leven. Gendergelijkheid is anno 2024 nog altijd geen feit. Ook in Nederland niet. Sterker nog: Nederland doet het helemaal niet zo goed in vergelijking met andere Europese landen.
Dit soort alledaagse voorbeelden maken duidelijk: er valt nog veel winst te behalen. Daarom willen we dat Amsterdam als eerste gemeente van Nederland gendergelijkheid meeneemt in het maken, uitvoeren en evalueren van al het beleid dat de stad maakt. Met een begroting van 8 miljard euro maakt Amsterdam beleid op alle terreinen die raken aan de levens van Amsterdammers. En daarmee op alle terreinen waar sprake is van genderongelijkheid. Van werk en inkomen tot onderwijs, van sport tot zorg. GroenLinks en D66 zien hierin kansen: als gendergelijkheid wordt meegenomen in al het beleid dat de gemeente maakt en uitvoert, zetten we enorme stappen. Bovendien wordt Amsterdams beleid hiermee effectiever: namelijk passend bij de verschillende behoeften en ervaringen van alle Amsterdammers.
Gender verwijst naar de eigenschappen, gedragingen en rolpatronen die een maatschappij voor elk geslacht heeft bepaald. Onder gendergelijkheid verstaan we het gelijkstellen en gelijk behandelen van mensen ongeacht geslacht, genderidentiteit of seksuele geaardheid in het maatschappelijk verkeer en voor de wet.