De NZL-metrovariant naar Amstelveen heeft altijd de voorkeur van GroenLinks gehad. Toen bleek dat deze geen 400 miljoen euro, maar 800 miljoen euro zou gaan kosten, kon dit alleen als het rijk bereid zou zijn aanzienlijk bij te dragen. Feitelijk werd de metro daardoor een onhaalbare variant. Het doortrekken van NZL of tram 51 via de Amstelveenboog naar Amstelveen is daarmee ook van tafel gehaald.
Het rijk heeft nu een akkoord met Amsterdam, Amstelveen en de Stadsregio waarin het wel voor 80 miljoen bijdraagt aan een nieuwe snelle OV verbinding vanuit Amstelveen met de binnenstad. Hierbij gaan de gedachten uit naar een sneltram, die zowel naar Amstelstation als naar het Leidseplein kan gaan rijden.
GroenLinks begrijpt de teleurstelling over de onhaalbaarheid van een doorgetrokken Noord/Zuidlijn of tram 51, omdat Amstelveen daarmee ook naar onze overtuiging het beste zou worden bediend.
Nu is het tijd om te onderzoeken wat het second best als alternatief is. GroenLinks heeft er bij de ontwikkeling van de regiotramvariant voor gepleit om vooral gebruik te maken van bewezen technieken, en geen vreemde elementen (afwijkende maten, rails, beveiliging, etc) toe te gaan voegen aan het stedelijke OV systeem. Die opdracht is door wethouder Erik Wiebes overgenomen.
Bovendien zal, en dat is wat woordvoerder verkeer en vervoer Fjodor Molenaar onlangs tegen Het Parool zei, station Zuid over 10 jaar gelijkwaardig zijn aan het Centraal Station. Regionale en internationale treinen zullen naar Zuid gaan rijden. Er zullen ook meer trams, metro's en bussen naar toe rijden. Daarmee krijgt Amstelveen de kortst mogelijke verbinding naar een hoogwaardig OV knooppunt, dat tevens een van de grootste van Nederland zal zijn. De noodzaak voor een rechtstreekse verbinding met CS is daarmee vervallen.
Maar ook dit: het rijk dwingt de regio tot een forse besparing op de exploitatie van het Amsterdamse OV, tot een bedrag van 70 miljoen per jaar. Momenteel werkt de Stads Regio Amsterdam aan een nieuwe visie op het OV, waarbij ingestoken wordt op robuustere en snellere verbindingen met langere halteafstanden en het schrappen van dubbele lijnen over dezelfde routes. Minder fijnmazigheid en vaker overstappen zal straks op meer plaatsen aan de orde zijn, maar de belofte aan de gemeenteraad is dat er hoogwaardiger OV voor minder geld mogelijk is.
Het Dagelijks Bestuur van de stadsregio Amsterdam werkt de plannen van het nieuwe OV-net voor na 2015 momenteel verder uit, met als doel nog dit voorjaar daarvan de hoofdlijnen vast te stellen in de Regioraad. Het is een uitdaging met minder geld een even goed OV neer te zetten. Wij moeten nu afwachten waar men mee komt, maar hebben als GroenLinks al wel het initiatief genomen voor een hoorzitting in de gemeenteraad. Deze zal waarschijnlijk in maart worden gehouden.
Het openbaar vervoer heeft en houdt onze grootste zorg en aandacht!