Er is een sterke regionale vervoersvraag. Zowel de wegen als het OV zitten echter vol. Een kwaliteitsslag in het regionale OV is noodzakelijk. De NoordZuidlijn moest de basis worden voor een regionaal OV-netwerk. In de afgelopen jaren is dit idee steeds meer losgelaten. Door de keuze voor een volwaardige metro voor de NoorZuidlijn is het lastig geworden om de metrolijn op rendabele wijze door te trekken naar de dunner bevolkte regio. Een andere optie voor het ontwikkelen van een snel en hoogwaardig OV-netwerk is het oprichten van een regionaal spoorsysteem, met hoogfrequente snelle voertuigen gebaseerd op de huidige spoortechnologie. Het regionale spoorwegnet kan dienen als de basis van dit regionale OV-netwerk. De vraag is of GroenLinks wil inzetten op de metro of de trein als basis van een regionaal netwerk.
Dat GroenLinks kiest voor meer en beter openbaar vervoer zal niemand verbazen. Voeten en fietsen zijn weliswaar de meest milieuvriendelijke wijze van vervoer, voor langere afstanden of situaties waar fietsen onmogelijk of onhandig is, is het openbaar vervoer de beste oplossing. Het ruimtegebruik en de veroorzaakte milieuvervuiling is relatief beperkt. Zeker een metropoolregio kan daarom niet zonder hoogwaardig zowel als kleinschalig openbaar vervoer. Alleen op die manier is het mogelijk om te bouwen in hoge dichtheden en toch de lucht schoon te houden.
Veelal wordt bij grootschalige uitbreiding van het openbaar vervoer in de regio Amsterdam gedacht aan metroverbindingen. Bijvoorbeeld het doortrekken van de Noord/Zuidlijn of de aanleg van een Oost/Westmetro. Dat soort verbeteringen van het openbaar vervoernet zijn zeker nodig, maar vergen veel tijd en geld om te realiseren. Volgens GroenLinks zijn er mogelijkheden om veel sneller verbeteringen aan te brengen. Niet met uitbreidingen van het metronet, maar met betere treinverbindingen. Daarbij zou er naast het nationale net van de NS een nieuw regionaal te exploiteren spoornet ontwikkeld moeten worden.
Al vele jaren wordt er gevraagd om het sluiten van de metro-ringlijn. Dit gebeurt niet, omdat het erg ingewikkeld is – en dus duur. GroenLinks doet daarom het voorstel voor een gemakkelijker te realiseren en dus goedkoper alternatief: met een systeem van hoogfrequente stoptreinen over de bovengrondse treinsporen. De ring zou dan eenvoudig via het Centraal Station gesloten kunnen worden. Op dit spoor kan niet alleen een ringlijn geëxploiteerd worden, maar ook verbindingen naar stations verder in de regio. Zo'n spoornet is vergelijkbaar met de succesvolle S-Bahnsystemen zoals die in Duitsland veel bestaan rond steden. Kosten voor de reiziger voor deze treinen zijn een stuk lager dan de normale treinkaartjes en het kaartsysteem is veel eenvoudiger.
Dit dilemma wordt op de conferentie niet besproken, maar je kunt er hier wel je mening over geven.