Vorige week spraken de Amsterdamse coalitiepartijen D66, VVD en SP in een ingezonden brief in deze krant hun ongenoegen uit over de kolderieke regels waarmee de provinciale coalitie – D66, VVD, PvdA en CDA – het bouwen van windmolens in Amsterdam bemoeilijkt. GroenLinks vecht al jaren tegen de zeer laakbare opstelling van de provincie. We verwelkomen deze aanklacht, in het geval van D66 en VVD tegen eigen partijgenoten, dan ook van harte.

Dit opiniestuk van Jasper Groen verscheen in het Parool van vrijdag 7 augustus 2015

Windmolens zijn onontbeerlijk voor het realiseren van de Amsterdamse duurzaamheidsdoelstellingen. De regels van de provincie zijn niet alleen ‘opmerkelijk’ en ‘bizar’, zoals de briefschrijvers stellen, maar lijken bedoeld om het bouwen van windmolens te bemoeilijken.

Diezelfde dag betoogden fractievoorzitter Jan Paternotte en woordvoerder duurzaamheid Marijn Bosman van D66 in een brief in NRC Handelsblad dat rechtse partijen ook best groen zouden kunnen zijn. Een begrijpelijk betoog, gezien de wens van D66 om een voorkeur voor rechtse coalitiepartners te combineren met een groen imago. Ook GroenLinks zou zich wensen dat rechtse partijen hun reflexieve afkeer van duurzaamheid overboord zouden zetten; met de huidige politieke verhoudingen blijven we anders nog heel lang onderaan de ranglijst van duurzame landen bungelen.

In de praktijk echter blijken rechtse partijen duurzaamheid geen prioriteit te geven, en de oproep van de Amsterdamse D66 en VVD aan hun partijgenoten lijkt dan ook aan dovemansoren gericht. Woordvoerder Ilse Zaal van D66 reageerde in de Telegraaf: ‘Windmolens zijn nu eenmaal ingrijpende bouwwerken en we vinden het hier belangrijk dat daar regels voor bestaan.’ Paul Slettenhaar van de VVD: ‘Laat duidelijk zijn dat de verse afspraken hierover staan als een huis.’ Deze mededelingen kunnen geen verassing zijn voor de Amsterdamse briefschrijvers; de gewraakte regels zijn onlangs  herbevestigd in het nieuwe coalitieakkoord.

De ingezonden brief in deze krant zal toch niet alleen voor de (Amsterdamse) bühne geschreven zijn. Als D66 en de VVD in Amsterdam  willen dat er echt iets verandert is brieven schrijven niet voldoende; de provincie is al jaren halsstarrig en lijkt ook nu niet onder de indruk. De recente uitspraak in de zaak Urgenda biedt daar een uitgelezen kans voor. Als de overheid daar al op de vingers werd getikt omdat ze te weinig doet, zou een rechtszaak tegen een provinciebestuur dat het bouwen van windmolens in Amsterdam blokkeert kansrijk moeten zijn. GroenLinks stelde dat eerder voor, maar de briefschrijvers stemden daar toen tegen. We roepen D66, VVD en SP nu op om de daad bij het woord te voegen en zonodig met een rechtszaak de bouw van Amsterdamse windmolens af te dwingen.