Vandaag stond in de gemeenteraad weer een debat over de Noord-Zuidlijn op de agenda. Een moeizaam project en een ingewikkelde discussie, waarin lang en gepassioneerd werd gesproken. Uiteindelijk sprak een meerderheid van de raad vertrouwen uit in de verantwoordelijke wethouders Herrema (PvdA) en Van Poelgeest (GroenLinks).
Aanleiding voor het debat waren de verzakkingen bij de bouwput in de Vijzelgracht. Daarover zijn een paar stevige rapporten uitgebracht. Het eerste rapport was na de eerste verzakking gemaakt door de ombudsman in opdracht van het College. De conclusies van de Ombudsman waren niet mals; na de verzakking hadden de gemeentelijke diensten niet alert gereageerd en de bewoners zeer kwalijk bejegend.
In de zomer lagen de werkzaamheden stil, en werd de kwaliteit van de wanden doorgemeten. Daaruit kwamen heel veel ‘verdachte’ plekken naar voren. Begin september waren er opnieuw verzakkingen, ernstiger nog dan de eerste. En dat nadat een herstelplan was gemaakt en men net was begonnen met de reparatiewerkzaamheden aan de diepwand. Het tweede en het derde rapport gingen over de techniek: wat was er nou precies aan de hand met die voegen, hoe had dat voorkomen kunnen worden en wat moet er nu gebeuren om verantwoord verder te kunnen gaan.
De raad sprak over de problemen en de aanpak die het College voorgestelde. Die houdt in: álle voegen worden op volstrekt veilige wijze gerepareerd, terwijl de diepwand en vooral ook de bodem eromheen geheel bevroren zijn, zodat er geen lekkage kán optreden. Dat duurt een tijd, machines bestellen, installeren en de grond bevriezen. Die tijd kan worden gebruikt om verbeteringen bij de verschillende diensten in de gemeentelijke organisatie door te voeren. Pas als het College echt die verbeteringen rond heeft, kan worden besloten om verder te gaan met het ontgraven van het station. Dit plan van aanpak is in principe onomstreden in de raad.
De discussie ging over de politieke verantwoordelijkheid. De gehele oppositie, onder aanvoering van CDA-er Limmen, diende een motie van treurnis in. Het College, in dit geval PvdA-wethouder Herrema (Noord-Zuidlijn) en GroenLinks-wethouder Van Poelgeest (bouwtoezicht), werd door de oppositie verantwoordelijk gehouden voor het falen van het toezicht door zowel het Projectbureau Noord-Zuidlijn als de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht.
GroenLinks nam scherp stelling tegen deze motie. Immers, óf je zegt “het deugt niet” en dan dien je een motie van afkeuring in, óf je vindt dat het College het goed doet. De zinloosheid van een motie van treurnis was een dag eerder nog duidelijk door de SP uitgelegd, maar dat belette hen niet om vandaag toch te ondertekenen.
Het College had een uitstekende beantwoording en de oppositiepartijen kwamen klem te zitten. Ze hadden een schorsing nodig om uiteindelijk op allerlei punten hun overwegingen en besluiten af te zwakken. De uitleg was dat het vooral als een signaal van bezorgdheid moest worden gezien. Uiteindelijk haalde de afgezwakte motie het niet. Het was een heftig, maar goed debat.
Jeanine van Pinxteren
Gemeenteraadslid voor GroenLinks
In het NRC handelsblad verschenen afgelopen week de eerste twee delen uit een serie over de besluitvorming rond de Noord-Zuidlijn:
Deel I - 9 december 2008: "Metro als speeltje van ambtenaren en techneuten":
http://www.nrc.nl/binnenland/noord-zuidlijn/article2091627.ece/Metro_als_speeltje_van_ambtenaren_en_techneuten
Deel II - 17 december 2008: "Wat is je prijs als ik dit risosco overneem?": http://www.nrc.nl/binnenland/noord-zuidlijn/article2095783.ece/Wat_is_je_prijs_als_ik_dit_risico_overneem
Deel III - 19 december 2008: "Proeven Noord-Zuidlijn schoten tekort": http://www.nrc.nl/binnenland/noord-zuidlijn/article2098861.ece/Proeven_Noord-Zuidlijn_schoten_tekort
Voor het volledige NRC-dossier over de Noord-Zuidlijn, klik op: http://www.nrc.nl/binnenland/noord-zuidlijn/