Na 16 jaar overleg werd vandaag in de gemeenteraad eindelijk gesproken over het definitieve ontwerp voor het Muntplein. Zeeger Ernsting wees erop dat hier een kans ligt om met elkaar te een visie voor de toekomst neer te leggen. Over hoe wij onze mooie stad waarderen, of wij van die stad houden, over hoe wij denken over mobiliteit en mensen in die stad en of wij verder durven te kijken dan belangen en achterbannen.

Momenteel komen op De Munt  acht  verkeersstromen samen, waarvan vijf met de auto. In de meest letterlijke zin is dit een verkeersknooppunt: onoverzichtelijk, onveilig, vies en grijs en binnenkort onregelbaar. En nu is het al een plein waar het vaak voorkomt dat er van vier kanten een autofile staat. Tussen het ronkende blik perst zich het vervoer dat veel méér mensen bediend dan het aantal automobilisten: duizenden mensen in trams en duizenden fietsers. Tienduizenden voetgangers.

Wat GroenLinks betreft, is het al langer duidelijk: er moet wat gebeuren, en dit is het moment. Temeer omdat er straks ook een hele dure Metro pal onderdoor gaat. Temeer, omdat het aantal fietsers zal blijven groeien. Dat vraagt om duidelijke keuzes en prioriteiten. Wat GroenLinks betreft liggen die op deze plek - bij uitstek - bij voetgangers en fietsers.



Afgelopen zomer lagen twee varianten in de inspraak, de ‘voorzichtige’ variant A en de ambitieuzere variant B. Helaas kiest het college vooralsnog voor de ‘voorzichtige’ variant A, met een lichte wijziging voor wat betreft de Nieuwe Doelenstraat. GroenLinks vindt dat jammer, een gemiste kans. Maar ook D66, PvdA, SP en PvdD spraken in de commissie uit dat ze dit betreuren. Op het nieuwe Muntplein moeten vooral de voetgangers en fietsers voorop staan, dan het OV en de auto volgt pas als allerlaatste. Deze partijen omarmden daarom het advies van stadsdeel Centrum op voorstel van insprekers als het MKB, Vereniging van de Amsterdamse Binnenstad en Amsterdam City om het Singel autovrij te maken en eenrichtingsverkeer op de Binnenamstel in te stellen.

Het is enorm belangrijk dat het lokale bedrijfsleven aangeeft het óók belangrijk te vinden dat er kwaliteit en verblijfsruimte ontstaat en dat er ruimte  voor voetgangers en fietsers wordt gewonnen, ten koste van de auto. Ook het bedrijfsleven ziet in het stadshart  een toekomst voor duurzame bereikbaarheid, voor de voetganger, fietser en OV reiziger. Met deze voorstellen ontstaat inderdaad een aantrekkelijk perspectief: een Binnenamstel waar echte stoepen gemaakt kunnen worden, in plaats van die excuustrottoirs van nu. Waar je ook langs het water zou kunnen lopen. En een Singel waar in twee richtingen gefietst kan worden op een hele belangrijke fietsroute. Waar de fietsenstalling bereikbaar is. Waar het prettig lopen is als deel van een ruime voetgangersverbinding tussen Rembrandtplein, Leidseplein en Spui.

Stadsdeel Centrum heeft beide voorstellen van het bedrijfsleven omarmt en wil doorpakken. Het college reageert echter afwijzend. Over drie weken wordt er verder over dit onderwerp gesproken en hoopt GroenLinks dat samen met D66, PvdA, SP en PvdD een toekomstbestendig Muntplein gekozen wordt waar voetganger en fietser voorop staan.