Veel sportplannen van Amsterdammers stranden omdat er een gebrek is aan ruimte. Tegelijkertijd staan er grote delen van de dag tientallen sportaccommodaties, zoals gymzalen en sporthallen, leeg. GroenLinks wil dit veranderen en heeft vandaag een voorstel ingediend om een sportschakelpunt op te richten. Dit punt moet er voor zorgen dat de Amsterdamse sportaccommodaties optimaal benut worden.

Evelien van Roemburg, woordvoerder sport van GroenLinks. “Nu is het is voor Amsterdammers die zonder tussenkomst van een vereniging willen sporten onduidelijk welke accommodaties beschikbaar zijn, wie de beheerder is en wat er allemaal mogelijk is met zo’n locatie. Erg wonderlijk als je bedenkt dat deze ruimtes worden gefinancierd met gemeenschapsgeld. Het Sportschakelpunt moet hier verandering in brengen en ervoor  zorgen dat die sportieve Amsterdammers gemakkelijker een geschikte accommodatie kunnen vinden.”

Het Sportschakelpunt zou een interactieve website moeten worden, beheerd door  Sportservice Amsterdam, waarop een actueel overzicht staat van beschikbare accommodaties. Toekomstige gebruikers kunnen vervolgens door middel van een gemakkelijke applicatie – vergelijkbaar met het boeken van een hotelkamer – een geschikte accommodatie vinden.

Van Roemburg: “Zo creëren we meer capaciteit zonder extra geld te steken in uitbreiding van sportaccommodaties. Verschillende organisaties vinden het jammer dat hun ruimte niet optimaal wordt gebruikt, maar hebben zelf niet de middelen om hier verandering in te brengen. Door het Sportschakelpunt worden die organisaties over de drempel geholpen.”

In de bijlage het initiatiefvoorstel zelf (pdf).