Met succes hebben GroenLinks en de PvdA de positie van Ama's in Amsterdam op de politieke agenda gezet. Ex-ama's krijgen vanaf nu weer opvang en begeleiding.
Ama’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) hebben een gemeenschappelijke achtergrond van gedwongen migratie zonder ouders vanwege oorlogsgeweld of armoede. In Nederland zijn zij speelbal van een haperend vreemdelingenbeleid. Tot 1 januari 2006 werden ama’s op hun 18e overgedragen door de voogdij-instelling aan Stichting Vluchtelingenwerk Amsterdam. SVA en HVO-Querido verzorgden de verdere begeleiding en huisvesting. Tot 1 januari van dit jaar, want de financiering vanuit het Rijk voor beide projecten is stopgezet vanwege wijzigingen in de wet inburgering. Daarbij is ook nog eens de begeleiding en leefgeld voor diegene die moeten terugkeren stopgezet. Het idee hierachter is dat men zich genoodzaakt zal voelen om terug te keren. En zo wordt een ‘ama’ een ‘mob’: vertrokken met onbekende bestemming. De illegaliteit in of het circuit van prostitutie, criminaliteit, verslaving, mensenhandel en uitbuiting.
Het gevolg is dat er ongeveer 300 a 400 jongeren niet meer in beeld zijn. Deze jongeren missen de steun van ouders, familie en gemeenschap. Terwijl zij een zware, kwetsbare positie hebben. Ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals verlies van dierbaren, mishandeling en oorlog, maar ook opvallend veel seksueel geweld. 10% van de jongens en maar liefst 40% van de meisjes melden deze ervaringen. Angst, depressie en posttraumatische stressklachten komen veel voor.
GroenLinks en de PvdA hebben luid aan de bel getrokken. Tijdens commissie- en raadsvergaderingen hebben zij aandacht gevraagd voor de positie van ex-ama's en het ontbreken van opvang voor deze groep. Om te kunnen overleven is materiele, sociale en emotionele steun voor deze mensen nodig. In navolging van Utrecht, Groningen, Leeuwarden en Tilburg moet ook Amsterdam laten zien dat deze jongeren gewenst zijn. Dit betekent dat ze niet langer mogen verdwijnen in de kaartenbakken van de reguliere instellingen.
Onder druk van de raadsleden Fenna Ulichki van GroenLinks en Yman Machrach van de PvdA heeft het College besloten niet alleen de opvang van ex-ama’s te regelen, maar vluchtelingen in zijn algemeenheid als een specifieke doelgroep te erkennen. Dit betekent concreet dat voor de komende vier jaar integraal beleid wordt ontwikkeld: Dienst Wonen regelt de vestiging van vluchtelingen, DMO verzorgt hun inburgering, DWI regelt de arbeidsmarkttoeleiding en OOV stuurt de zorg voor ex-ama's in procedure en uitgeprodedeerde asielzoekers aan. Van de Stichting Vluchtelingenwerk Amsterdam wordt de functie erkend van sociaal regisseur voor vluchtelingen en ex-ama´s in procedure.
Voor de uitvoering van deze functie wordt jaarlijks een structureel budget beschikbaar gesteld van ± € 1.400.000,-