Vrijdag werd bekend dat B&W aan de gemeenteraad wil voorstellen de milieuzone personenauto's te vervangen door andere maatregelen om de lucht schoner te maken. Wat is er aan de hand? Marijke legt uit waarom de milieuzone minder effectief blijkt te zijn en dat een snelle ontwikkeling in het elektrisch vervoer een goed alternatief biedt om zowel de klimaatcrisis, als de economische crisis het hoofd te bieden. Een Amsterdamse Green Deal komt dichterbij.
"Vorig jaar nam de gemeenteraad een besluit over een heel pakket aan maatregelen om de lucht schoner te maken. Daarbij spraken de Raad en het College af om rond één maatregel, namelijk de milieuzone voor personenauto's die de meest vervuilende auto’s uit de stad zou weren, voor de daadwerkelijke invoering nog een onderzoek te doen naar 'nut en noodzaak'. Op basis van dat onderzoek stelt het College nu voor om die milieuzone voor personenauto's te vervangen door een andere maatregel en dat is grootscheepse invoering van elektrisch vervoer in de stad. B&W wil daar tien miljoen euro voor uittrekken. Ook heeft het Rijk Amsterdam beloofd om mee te werken aan een snelle start van een proef om parkeertarieven te differentiëren naar hoe vuil de auto is, dus voor elektrische auto's een heel laag tarief of zelfs gratis en voor de vuile auto's een hoog parkeertarief. Verder wil het College serieus werk maken van autoluwe gebieden in de stad.
Het Parool schreef vrijdag dat dit een fiasco is voor GroenLinks. Ik ben het daar volstrekt niet mee eens. Ik heb samen met de wethouder Verkeer onderzoek laten doen. Er is vastgesteld dat de milieuzone voor personenauto's veel minder effect heeft dan eerst was berekend (ongeveer de helft minder), vooral omdat de invoering veel later zou zijn, na de zomer van 2010 ipv zomer 2009. Dit komt doordat we moeten wachten op wijzigingen in rijksregelgeving en gegevens van de Rijksdienst voor het wegverkeer. Tegen die tijd is een behoorlijk aantal vuile oude auto's al vanzelf weggedaan en vervangen door schonere. Verder komt het elektrisch vervoer veel sneller dichterbij dan we een jaar geleden konden vermoeden. Met een stevig beleid van Amsterdam kunnen er in 2015 10.000 elektrische auto’s, scooters, taxi’s en vrachtauto's in Amsterdam rondrijden. De milieuwinst daarvan is veel groter dan van een milieuzone voor personenauto's. Dus is het een goed alternatief, dat bovendien kans biedt op nieuwe bedrijvigheid, werkgelegenheid en een leerwerkfabriek voor jongeren. Het bedrijfsleven is heel enthousiast, grote bedrijven willen overschakelen. TCA gaat elektrisch rijden en dat zet zoden aan de dijk, een taxi maakt immers heel veel kilometers in de stad. Elektrisch vervoer is samen met een versnelling van differentiatie in parkeertarieven en autoluwe gebieden een prima alternatief. Ik ben blij dat we deze keuze nu maken. Het schoon maken van de lucht staat voorop, hoe eerder, hoe beter."
Marijke Vos, GroenLinks wethouder Milieu