Rond 1300 bepaalden windmolens de skyline van Amsterdam. Door de komst van fossiele brandstoffen zijn de wind- en watermolens vanaf de industriële revolutie langzaam aan vervangen door energie uit kolen en olie. Diegenen die vroeger alles beter vonden zou het dus moeten verheugen dat de windmolen wellicht terugkeert in het Nederlandse landschap. Ook omdat olie en kolen inmiddels schaars en duur worden en wind nou eenmaal gratis is. Maar gelukkig ook door het besef - dat bij steeds meer mensen leeft - dat als we op de huidige voet verder zouden gaan er weinig toekomst lijkt te zijn…

Aan het eind van de 17e eeuw stonden er meer dan 300 windmolens in Amsterdam, zoveel zullen het er voorlopig nog niet worden. Wel hebben we inmiddels zo’n 15 zoeklocaties waar misschien bovenop de huidige 36 nog zo’n 40 windmolens zouden kunnen verrijzen. De gemeente zal vergunningen en dergelijke regelen, de windmolens neerzetten is uiteindelijk aan de Amsterdammers zelf en hun bedrijven. Doordat de gemeente hierdoor veel onzekerheid wegneemt wordt de investering voor deze mensen ook lonender. Het is dus een uitnodiging aan hen om aan te slag te gaan en samen met de gemeente er voor te zorgen dat Amsterdammers uiteindelijk een derde van de energievoorziening uit windmolens in de eigen gemeente krijgen. Als we daarnaast blijven inzetten op andere duurzame oplossingen als zonnepanelen op de Amsterdamse daken en een stadswarmtenet komen we uiteindelijk een heel eind.

Het samen investeren in windmolens is overigens ook niet nieuw. Burgers, molenaars, knechten en de (bedrijven van) rijkere Amsterdammers bezaten vaak samen de molens. Ook nu zou het prachtig zijn als Amsterdammers mee investeren in de windmolens die bij hun in de buurt komen. Er zijn al diverse vooruitstrevende collectieven die op deze manier winstgevend een windmolen bezitten, zoals de Windvogel en de bezitters van windmolens in Waterland. Amsterdammers met interesse om op termijn te investeren in molens kunnen zich sinds vandaag ook aanmelden.

Lees alles over windenergie in Amsterdam en de nieuwe Windvisie "Ruimte voor windmolens in Amsterdam" door hier te klikken.