“Nederland is laat met aanpak jeugdwerkloosheid”, kopte BNR vorige week. Dat is de reden dat DWARS, GroenLinkse jongeren onlangs een brandbrief aan minister Asscher heeft gestuurd. De oproep: maak werk van jeugdwerkloosheid. Het is ook de reden dat GroenLinks Amsterdam €2 miljoen structureel en €6 miljoen incidenteel uittrekt om jeugdwerkloosheid aan te pakken. En het is de reden dat DWARS Amsterdam gisteren een politieke avond over jeugdwerkloosheid organiseerde.
Te gast bij DWARS Amsterdam zijn Dorrit de Jong en Nadine van der Wal. Dorrit zit in de projectgroep Jeugdwerkloosheid van Hellingproef, het Jong Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks. Nadine werkt voor Try Before You Get The Job!, een platform dat baanzoekende jongeren in beweging houdt. In het gesprek met de zaal ontstaat een interessante discussie. Jeugdwerkloosheid is het vertrekpunt, maar onderweg komt de grotere vraag van de inrichting van de samenleving voorbij. Moeten we niet toe naar kortere werkweken, om voor meer mensen ruimte te maken op de arbeidsmarkt? Zou een basisinkomen geen oplossing kunnen zijn om mensen met onbetaald werk te ondersteunen? Leidt een participatiesamenleving tot verharding en uitsluiting?
Al deze vragen zijn uiteindelijk relevant voor de vraag hoe we zorgen dat jeugdwerkloosheid in de toekomst niet weer zo’n groot probleem wordt als het nu is; 20% van de jongeren van de beroepsbevolking zit momenteel werkloos thuis. Onder jongeren van niet-westerse afkomst is dat zelfs 39%. Nadine schetst het inspirerende perspectief dat wij, in plaats van een ‘verloren generatie’, ook de generatie kunnen worden die zorgt dat het systeem verandert.
Voorkom verdringing door hogeropgeleiden
Maar zelfs met die mooie toekomstmuziek blijft de vraag: wat kunnen we nu doen? Een punt dat aan bod komt in het gesprek is het probleem van verdringing. Als hogeropgeleiden geen werk kunnen vinden, nemen ze (tijdelijk) een baan onder hun niveau. Hierdoor neemt de werkgelegenheid voor lageropgeleiden af, die daardoor dubbel getroffen worden door de verminderde werkgelegenheid.
Een manier om jeugdwerkloosheid aan te pakken, is door stages en leerwerktrajecten aan te bieden. De oproep die voort is gekomen uit de avond, is om die leerwerktrajecten niet alleen toe te spitsen op laagopgeleiden, zoals nu het geval is, maar ook, of juist, kansen te creëren voor hogeropgeleiden. Dit zorgt ervoor dat hogeropgeleiden werkervaring op hun eigen niveau opdoen en banen voor laagopgeleiden beschikbaar blijven voor de mensen die daar aanspraak op willen maken.
Een mooie taak voor GroenLinks in Amsterdam de komende jaren!
Dorrit de Jong organiseert namens GroenLinks Amsterdam West, de bijeenkomst Jong en Werkloos over jeugdwerkloosheid op 16 maart a.s.
Jojanneke Vanderveen is kandidaat-raadslid voor GroenLinks in Amsterdam