Een interactief debat met als centrale vraag: hoe ziet de EU eruit in 2030?

Na een korte introductie kwamen vier sprekers aan het woord, met elk hun eigen visie op de toekomst van de EU. De sprekers waren:

 

Richard Wouters, senior beleidsmedewerker Groen Links in Europa:
“een realistische ambitieuze visie op de Republiek Europa”

Peter van Roekel, aspirant politicus, wars van politieke correctheid:
“Europa als samenwerking van soevereine landen”

John Jorna, senior lid van de Europa Werkgroep:
“Europa van de regio’s”

Agnes Denis, woordvoerder internationaal bij Dwars:
“een federaal Europa”

 

Na de introductie van de toekomstvisies, was het aan het publiek om een keuze te maken voor de meest ideale toekomstvisie. Ondertussen konden vragen gesteld worden en konden de sprekers op elk moment afgerekend worden op wat ze zeiden. Dit gebeurde door het overlopen van het publiek van de ene naar de andere spreker.

Tijdens het debat kwamen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

- De omvang van de EU in 2030:
De EU was in alle visies, met uitzondering van die van Peter van Roekel, uitgebreid tot 35 à 37 landen, inclusief Turkije.

- Bevoegdheden van de EU in 2030:
In de visies van Richard Wouters en Agnes Denis werd door de lidstaten een deel van de soevereiniteit overgedragen aan de EU, dit wederom in tegenstelling tot de visie van Peter van Roekel. In het Europa van de regio’s van John Jorna werd de nadruk gelegd op de regionale behoeftes en verantwoordelijkheden.

- Buitenlands- en veiligheidsbeleid van de EU in 2030:
Hierover bestond tussen alle sprekers de overeenstemming dat afspraken tussen landen nodig zijn, als het gaat om vrede en veiligheid.Over de rol van de VN bestond wel wat onenigheid. Bij Peter van Roekel kreeg de VN één EU-stem in plaats van een afgevaardigde van elke lidstaat van de EU.

- De instellingen van de EU in 2030:
Het Europees Parlement werd in het federale Europa opgedeeld in twee kamers: de kamer van direct gekozen volksvertegenwoordigers en de afgevaardigde Senaat. De Republiek kende het machtigste Parlement ter wereld, dat werd gekozen door middel van het uitbrengen van een nationale en een Europese stem. In het Europa van de regio’s werd het Europees Parlement gekozen via transnationale kieslijsten. Tot slot werd in het Europa van samenwerkende soevereine landen het Europees Parlement afgeschaft.

- Europees burgerschap in 2030:
In het federale Europa bestond het fenomeen Europees staatsburger in tegenstelling tot het Europa van samenwerkende soevereine landen waar de Nederlander zich gewoon Nederlander voelde. In het Europa van de regio’s en de Republiek bestond een al dan niet actief Europees burgerschap.

 

Aan het eind van de avond bleken de visies op een federaal Europa en op de Republiek Europa het meest populair. Ook het Europa van de regio’s had een redelijke achterban. Europa als samenwerking van soevereine landen sprak het minst tot de verbeelding van het publiek.

 

Mijn conclusie is dat het debat over de ideale EU gelukkig nog niet dood is. De Europese samenleving is misschien niet meteen de meest ideale samenleving, maar biedt wel perspectief voor de toekomst!

 

Alide Storm