GroenLinks en de PvdA willen dat Amsterdam eens wat vaker de lichten uit doet en energie bespaart op de verlichting in de stad. Uit onderzoek van stichting Natuur en Milieu blijkt dat negen van de tien mensen het een goed idee vindt als in de steden tussen 0.00u en 06.00 uur overbodige en hinderlijke verlichting wordt uitgezet.
Barn Geurts (GroenLinks) en Peggy Burke (PvdA) hebben samen een notitie ingediend, die het College vraagt overbodige verlichting 's nachts uit te schakelen en om nieuwe energiebesparende technieken toe te passen bij de verlichting van de stad. De VVD verzette zich tegen het idee dat er lichten uitgezet zouden kunnen worden. Die willen dat de stad vooral geheel verlicht blijft.
GroenLinks is van mening dat deze instelling niet meer van deze tijd is. Energiebesparing is goed voor het milieu en bespaart veel geld. In en op veel gebouwen branden 's nachts vaak onnodig veel lampen. Denk aan gebouwen die worden uitgelicht, reclamelichten op gevels, kantoren waar lichten blijven branden en aan straatverlichting die de hele nacht fel staat te branden. Nieuwe technieken maken het mogelijk om lichten te dimmen, of in- en uit te schakelen afhankelijk van de aanwezigheid van mensen.
Een meerderheid van de raad schaarde zich afgelopen woensdag achter de voorstellen van GroenLinks en de PvdA. GroenLinks heeft ook nog een motie ingediend om te onderzoeken of er financiële constructies mogelijk zijn, die de gemeente in staat stellen duurdere producten te kopen, maar die nog meer energie besparen. De terugverdientijd van bijvoorbeeld een LED-lamp is langer dan van een gewone spaarlamp. Die meerkosten moeten worden gefinancierd, terwijl de winst in energiebesparing zich pas later uitbetaald. Volgens de standaard boekhoudkundige regels van de gemeente is dit lastig. GroenLinks wil de gemeente dit nu gaat veranderen.